Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / НАША ПРЕДИВНА СРБИЈА – ПЛАНИНА СТОЛОВИ ОАЗА ДИВЉИХ КОЊА

НАША ПРЕДИВНА СРБИЈА – ПЛАНИНА СТОЛОВИ ОАЗА ДИВЉИХ КОЊА

ПЛАНИНА СТОЛОВИ ЈЕДНА ЈЕ У НИЗУ ПРИРОДНИХ ЛЕПОТА СРБИЈЕ.МОЖДА НЕДОВОЉНО ЕКСПОНИРАНА,АЛИ ЗАР ТО НИЈЕ ПРАВИЛО КОЈЕ СЕ ДЕЦЕНИЈАМА УСТОЛИЧИЛО КАДА СЕ РАДИ О ЧАРОБНИМ ПРЕДЕЛИМА СРБИЈЕ. НО ОВОГА ПУТА СЕ НЕЋЕМО БАВИТИ ТИМЕ ЗАШТО ЈЕ ТО ТАКО,ВЕЋ ЖЕЛИМО ДА КРОЗ ПРЕДИВНЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПРИБЛИЖИМО НАШИМ ЧИТАОЦИМА БАР ДЕЛИЋ СТОЛОВА.

фото Дејан Вукићевић

Столови су планина у Србији,југозападно од Краљева, између Ибра,Рибнице и Брезанске реке. Са ње се у свим правцима разилазе притоке поменутих река, које су дубоким долинама рашчланиле планину на дугачке гребене и косе и дале јој у целини звездаст облик.

фото Дејан Вукићевић

Јужне стране су претежно оголеле,или су под пашњацима,док су северни под шумом и шикаром.

фото Дејан Вукићевић
фото Дејан Вукићевић

Предпоставља се да су шуме искрчене још у Средњем веку,јер је шира околина Копаоника била значајни рударски центар Немањићке Србије.Касније садњу шуме нису дозволили Турци јер је долином Ибра пролазила значајна саобраћајница.

фото Дејан Вукићевић

Познато је да је краљица Јелена Анжујска,супруга Уроша Првог,садила јоргован у речној долини па је име Долина јоргована препознатљив и данас.

 

фото Дејан Вукићевић

Осим по столетним шумама, прелепим пропланцима и мирисним нарцисима,Столови су препознатљиви  и по још једној несвакидашњој атракцији – крду од педесетак полудивљих коња који већ дуже од три деценије опстајавају на овој планини.На Столове, чији највећи врх Усовица досеже до 1.375 метара, питоме коње су најпре доводили њихови власници – мештани села подно планине и да им, бар током лета не би били на терету, остављали у планини због обиља здраве и сочне хране. Временом, коњи су остављани све дуже, па чак и да презиме, а онда је крдо почело да се осамостаљује и умножава, па и да поприма особине дивљих коња потпуно независних од људи.
Погледајте игру дивљих коња.

Предпоставља се да је име планине Столови повезано са оближњим Манастиром Жича у којем је „столовао“ први Српски Архиепископ Свети Сава.Жича се налази на северним обронцима Столова.Двадесетак километара уз Ибар,на западним падинама Столова се налази стари град Маглич.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

БРАЋА БИТИЋИ, ТЕРОРИСТИ А НЕ ТУРИСТИ

Коју то правду ви нудите за терористе, господине Годфри?! (браћа Битићи, терористи а не туристи) Posted …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *