Почетна / Вести / Одржан парастос жртвама “Олује” у Цркви Светог Марка (ФОТО и ВИДЕО)

Одржан парастос жртвама “Олује” у Цркви Светог Марка (ФОТО и ВИДЕО)

Београд – Данас је парастосом у Цркви Светог Марка у Београду и полагањем венаца на споменик настрадалим од 1991. до 2000. године у бившој Југославији обележен Дан сећања на прогон Срба у акцији „Олуја“ из Хрватске.

Свим народима на овом брдовитом Балкану натопљеном крвљу невиних жртава преко су потребни мир, толеранција и међусобно поштовање, рекао је епископ Арсеније, викар поглавара СПЦ патријарха Иринеја.

Епископ Арсеније подсетио је на речи патријарха Павла да нас је све „Бог створио људима и тражи да то и будемо“.

Епископ Арсеније је рекао да су током акције „Олуја“  у највећем броју настрадали стари и немоћни, само зато што су Срби. Они нису могли да напусте своја имања и домове и крену пут Србије са колоном од преко 200 000 људи која је бежала пред џелатима тражећи спас.

Дани када је из Хрватске протерано више од 220.000 Срба, а неколико хиљада убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сећања на напуштање огњишта, патњу, страдање. Тако већ 22 године за редом.

Како се у саопштењу Комесаријата за избеглице и миграције прецизира током „Олује“ је из својих домова протерано више од 200.000 крајишких Срба, а живот је изгубило, или се води као  нестало, више од 2.000  људи.

Од почетка ратова на просторима СФРЈ 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих данас статус избеглице из Хрватске има још око 19.000.

За то време хрватске снаге трудиле су се да избришу сваки траг српског постојања на територији Крајине. Читава та агресија одвијала се у области која се налазила под заштитом УН – а. Од стравичног и једног од најмасовнијих прогона српског народа прошло је двадесет две године, а за егзодус и погром Срба у Хрватској, још увек нико није одговарао. Акција „Олуја“ остала је без именованог злочинца и прикладне казне за истог.

ПРАВДА И ПРАВО

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ЗАШТО COVID – 19 КОСИ АМЕРИКАНЦЕ?

Објашњење није само у томе што су власти САД у почетку потцењивале епидемију, него и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *