Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / 15 GODINA BEZ ODGOVORA KO JE KRAO DECU

15 GODINA BEZ ODGOVORA KO JE KRAO DECU

Ove godine navršava se 15 godina otkako se u centru srpske javnosti našla afera krađe beba iz porodilišta.

Petnaest godina kasnije epiloga nema. Roditelji ne znaju šta se dogodilo sa njihovom navodno preminulom decom. Država i dalje nema rešenje za ovaj problem, a u Skupštini već neko vreme stoji nacrt Zakona koji bi trebalo da odredi sudbinu roditelja koji tragaju za decom, međutim stručnjaci upozoravaju da je on loš, i da neće doprineti otkrivanju istine.

Dodatni problem, kada je reč o zakonu, stvara i to što nigde na svetu ne postoji sličan, koji bi mogao da bude pokazatelj kako ove istrage funkcionišu i na koji način je najbolje isterati istinu na videlo.

Sve ove godine roditelji koji sumnjaju da su im deca ukradena okupljeni u udruženjima sami se bore sa državnim institucijama – nadležnim ministarstvima, porodilištima, matičnim službama – kako bi otkrili šta se zaista dogodilo sa njihovom decom.

U poslednjih 15 godina javnom tužilaštvu u Beogradu podneto je preko 2.000 prijava o sumnjivim porođajima sa smrtnim ishodom, veliki broj njih je odbijeno zbog zastarelosti.

Iako nisu uspeli u potpunosti da uključe državu u svoju potragu uspeli su da to učine sa stranim institucijama. U današnjem izdanju Večernjih novosti osvanula je vest da je u potragu za decom uključeno francusko odeljenje Interpola, jer se sumnja da jedan deo dece završio upravo u ovoj zemlji.

U prilog roditeljima ne ide ni činjenica da je po zakonu velika većina slučajeva zastarela. Najstariji prijavljeni slučaj sumnje da je beba ukradena je iz 1960. godina. Međutim uglavnom je reč o ’70,’80. i ’90 godinama prošlog veka.

Svi roditelji su se suočili sa gotovo identičnim obrascem – niko od njih nije dobio potvrdu o smrti deteta, a 99 odsto njih nikada nije videlo telo svog deteta.

Takođe ove slučajeve prati i veoma neuredna ili čak nepostojeća dokumentacija. Dešava se da je potvrda o rođenju kasnija od potvrde o smrti, odnosno da je prema papirima dete rođeno nakon što je preminulo. Roditelji su dobijali i dve potvrde o smrti dedeta sa potpuno različitim podacima. Deca su kremirana, rezultata obdukcije ili nije bilo ili su bili sumnjivi, a za decu koja su navodno sahranjena ispostavilo bi se da na grobljima ne postoje informacije i podaci o sahrani, kao ni grobna mesta koja su navedena u dokumentaciji.

Za uplitanje svetskih institucija poput suda u Strazburu, Evropskog saveta i Interpola zaslužni su isključivo roditelji koji nisu odustajali od dece. Od 2002. godine, kada su u javnosti iznesene prve sumnje o organizovanoj krađi beba država je praktično ostala nema iako su nadležni organi i ministri izneli veliki broj obećanja.

Slučajem su se bavili i poverenik Rodoljub Šabić i tadašnji zaštitnik građana Saša Janković, međutim, nije bilo pomaka.
izvor Nedeljnik

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ПЛАЧ СРБСКЕ МАЈКЕ

Ако се не боримо, онда немамо права никога да оптужујемо за несрећу и пропаст у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *