Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / NAROD IMA PRAVO DA ZNA KOLIKO JE KOŠTALO USTOLIČENJE VUČIĆA NA ČELO UNIŠTENE SRBIJE

NAROD IMA PRAVO DA ZNA KOLIKO JE KOŠTALO USTOLIČENJE VUČIĆA NA ČELO UNIŠTENE SRBIJE

Iako iz Predsedništva poručuju da građani ni na koji način neće biti oštećeni troškovima svečanosti povodom stupanja na dužnost novog predsednika, važno je da građanima budu javno dostupni podaci o potrošenom novcu.

Iako se u medijima može pročitati da su za posluženje tokom svečanosti potpisani ugovori o donaciji, nije poznato da li je isti slučaj i sa obezbeđivanjem skupa, postavkama muzeja koje su morale na neki način biti transportovane u Palatu Srbija, uređenjem unutrašnjosti i spoljašnosti zgrade, ljudima koji su angažovani da zabave goste.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da podaci o troškovima svečanosti treba da budu dostupni javnosti, a ono što se već sada zna organizator treba da saopšti ne čekajući pitanja i zahteve.

– Pošto ne verujem da je bila planirana proslava ovog obima kad je donošen budžet, troškovi su mogli biti plaćeni iz budžetske rezerve. Za eventualne donacije mora postojati ugovor, koji takođe treba objaviti, mada ne postoji zakonska obaveza da se to učini unapred. Državnim organima u načelu nije zabranjeno da primaju donacije. Izuzetak su pojedine vrste poklona koje se ne smeju primati po zakonu o donacijama i humanitarnoj pomoći. Međutim, primanje poklona od fizičkih i pravnih lica može biti izuzetno problematično kada je reč o firmama koje posluju sa državom ili od državnih organa traže neke dozvole. S tim u vezi, podsetio bih na nerazrešeni slučaj automobila koje je Inspekcija rada tražila i dobila od firme koju treba da kontroliše – kaže Nenadić.
S druge strane, ekonomista LJubomir Madžar za naš list kaže da u slučaju svečanosti transparentnost nije toliko važna jer, kako kaže, koliko god da košta, to je daleko manje od projekata koje je Vlada pokrenula.

– Nama ne treba transparentnost u ovim sitnim stvarima nego u krupnim poput subvencija stranim investitorima ili našim gubitašima i još uvek preživelim društvenim preduzećima koja nisu likvidirana ili privatizovana. Ipak ne treba pobrkati prioritete u trošenju državnog novca – kaže Madžar.

Naši sagovornici nisu mogli ni da pretpostave koliko će svečanost koštati. Na organizaciju sličnog događaja ministarskog saveta OEBS u Beogradu 2015. potrošeno je oko 420 miliona dinara, kazao je tada generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. On je naveo da je iz budžeta Srbije izdvojeno oko 360 miliona dinara, dok je OEBS izdvojio oko 500.000 evra.

Izvor Danas

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *