Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / „ALBANKE SU NAŠE SESTRE“FILM KOJI SE NEĆE GLEDATI U NIŠU

„ALBANKE SU NAŠE SESTRE“FILM KOJI SE NEĆE GLEDATI U NIŠU

Projekcija dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ koja je trebalo večeras da bude održana u Medija centru u Nišu, odložena je zbog brojnih verbalnih pretnji koje je grupa desničara uputila organizatorima.

Ispred zgrade Medija centra okupilo se oko 50 desničara koji su vređali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.
U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne „polupati“ prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.
On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne. Okupljeni desničari gađali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi. Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.
Dokumentarni film „Albanke su naše sestre“ jedan je od pet filmova iz projekta „Stvarni ljudi, stvarna rešenja“, koji su snimili u koprodukciji Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD. Serijal govori o različitim aspektima normalizacije odnosa Srbije i Kosova, iz perspektive takozvanih „običnih građana“.
Slični incidenti dešavali su se pre deset dana u Novom Sadu tokom promocije filma „Kosovo, nazdravlje“ iz istog serijala, ali je uprkos protestima desničara promocija održana, o čemu više OVDE. Filmovi su bez incidenata promovisani u Beogradu, Pančevu i Vranju.
izvor 021

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *