Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ZAŠTO NIJE BILO ISTRAGE PROTIV BOGOLJUBA KARIĆA

ZAŠTO NIJE BILO ISTRAGE PROTIV BOGOLJUBA KARIĆA

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal medijima je 27. decembra 2016. godine stiglo saopštenje o obustavi istrage protiv Bogoljuba Karića. Gotovo 11 godina ranije Karić je otišao iz Srbije u Rusiju, pošto su protiv njega pokrenute dve istrage. 

Prvu istragu je u januaru 2006. godine pokrenulo tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Beogradu, zbog navodnog izvlačenja novca iz preduzeća Mobtel. U ovom slučaju je kasnije podignuta optužnica, ali je deo postupka koji se odnosio na Karića obustavljen u januaru 2016. godine zbog zastarelosti.

Poternica za Karićem raspisana je 4. februara 2006. godine, a Okružno tužilaštvo je dve nedelje kasnije pokrenulo i drugu istragu. U zahtevu za sprovođenje istrage su naveli kako su Karić i ostali osumnjičeni oštetili tadašnje Javno preduzeće PTT Srbija tako što su fiktivno uvećali vrednost imovine koju je njegova firma BK Trade trebalo da unese u Mobtel. Istraga je u junu prešla u nadležnost sadašnjeg Tužilaštva za organizovani kriminal.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva detalje iz ove istrage i pokazuje zašto je trajala duže od deset godina, a da optužnica nije ni podignuta. Između ostalog, sedam godina nijedan dokument na stranom jeziku nije bio preveden, a gotovo svaki pokušaj pribavljanja dokumentacije trajao je mesecima ili godinama.

Tako je u maju 2007. godine Mobtelu naređeno da dostavi dokumenta u vezi sa osnivačkim ulogom BK Trade-a u Mobtelu, kao i fakture i drugu dokumentaciju koja se odnosi na telekomunikacionu opremu. Dokumenti su dostavljeni tek tri godine kasnije. Na dokumente iz Rusije i Kipra se takođe čekalo godinama.

Na pitanje CINS-a kako se dogodilo da dokumentacija godinama bude neprevedena, Tužilaštvo je odgovorilo da sud od početka postupka nije preveo nijedan dokaz na stranim jezicima, pa su to u aprilu 2013. godine naložili oni.

Do januara 2012. godine za istrage u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal su bile zadužene istražne sudije. Iz Višeg suda u Beogradu navode da nisu u mogućnosti da odgovore na pitanje o dugogodišnjem neprevođenju dokumenata, pošto postupajući sudija iz tog postupka više ne radi u tom sudu.

Između 2007. i 2015. godine nije bilo nijednog saslušanja. Iz Tužilaštva navode da ispitivanje 20 svedoka „nije bilo moguće sprovesti jer su nepoznati na adresama koje je odbrana dostavila“.

Tužilaštvo je kao glavni razlog obustave istrage navelo da je novo veštačenje, iz 2015, pokazalo kako BK Trade nije pribavio protivpravnu imovinsku korist. Isti dokument koji je veštačen tada već je bio analiziran 2011. godine.

Bogoljub Karić je novinarki CINS-a rekao: „Politika je držala ovaj slučaj sa ciljem da nikada niko ne uđe od nas i ne dođe do suda. Ako bi pošli na sud, podigli proces i dokazali nevinost, što je sigurno da bi se desilo (…) država bi imala ogromne štete. I onda kad je otišla vlast jedna, druga, treća, šta im je ostalo? Samo je ostalo da obustave postupak, koji ionako maja meseca zastareva.“

Iz Tužilaštva navode da istraga nema vremensko ograničenje, a da se radilo o postupku kojim je obuhvaćeno više lica.

Izvor Danas

 

 

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *