Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Tenzije među Srbima na Kosovu , pljušte optužbe pred izbore

Tenzije među Srbima na Kosovu , pljušte optužbe pred izbore

Autor teksta:

Jelena Zorić

E-mail
Istinomer logoIstinomer
Rastu tenzije u predizbornoj kampanji na Kosovu. Međutim, teške optužbe i incidenti za sada više pljušte među srpskim kandidatima, nego što ih razmenjuju sa takozvanim albanskim blokom. Pojedini predstavnici srpskih partija za glavnog inspiratora sukoba optužuju zvanični Beograd.

Izvor: N1

Jedino kandidaturu Srpske liste podržava Vlada Srbije, ostale Srbe optužuju za saradnju sa Albancima. Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović tvrdi da nije izdajnik, ali optužuje Beograd da razjedinjuje Srbe u južnoj pokrajini. Samo dva dana pošto su podneli kandidaturu za kosovske izbore, Jablanovićev koalicioni partner – Aktivna građanska inicijativa, rešio je da povuče kandidaturu.

Šta Vam je koalicioni partner rekao kada je izašao iz koalicije?

POVEZANE VESTI:
Izbori na Kosovu: Šta su srpski interesi i ko su „plaćenici“
Izborna trka na Kosovu – Srbi razjedinjeni u šest kolona
„Da mu je prećeno, od toga da im je prećeno deci da će ostati bez studentskog doma, do toga da je prećeno članovima familije da će dobiti otkaze, uz obrazloženje to je nalog sa vrha države“, kaže Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba.

Jablanović optužuje Srpsku listu, kojoj je nekada i sam pripadao, da upravo oni sarađuju sa Albancima. I, pita se, kako Vlada Srbije podržava stranku kojoj u stranačkom statutu piše da se registruje u skladu sa Zakonom o opštim izborima Republike Kosovo.

Neposredno pre nego što mu je koalicioni partner otkazao saradnju, Jablanovićev otac – Dragan, inače predsednik opštine Leposavić, ostao je bez kancelarije. Naime, predsednički kabinet mu je, od kada se renovira zgrada opštine, bio u Centru za socijalni rad. Početkom nedelje, obezbeđenje ga je sačekalo ispred kacelarije.

„Stali su svi ispred mene, video sam da su to nepoznata lica, pitao sam ih ko su, ko ih zvao, odakle su, oni su me samo gledali, ništa nisu progovarali. Jedan mi je samo izneo podatak da ja više ne mogu da koristim tu prostoriju jer mi oni neće to dozvoliti“, rekao je predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović.

Predsednik privremenog opštinskog organa Republike Srbije kaže da se ne radi ni o kakvoj političkoj osveti i da bi dosadašnja kancelarija Dragana Jablanovića trebalo da postane mesto za sastanke razvedenih roditelja i dece.

„Očigledno da je neko želeo da se ovde desi neki incident i neki eksces. I da optuži predstavnike srpskih institucija da su navodno izvršili izbacivanje i nedozvoljavanje gradonačelniku da obavlja svoju dužnost“, kaže Zoran Todić, predsednik privremenog organa opštine Leposavić.

Sa približavanjem izbora raste i politički pritisak. Tako su prema pisanju kosovskih medija, osim Jablanovićevog koalicionog partnera svoje kandidature za poslanike povukli i pojedini članovi drugih srpskih stranaka

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

БРНАБИЋ У 1.000 КВАДРАТА – СРБИ У РЕДОВИМА ЗА НАРОДНУ КУХИЊУ

  Реконструкција државне виле у којој је до смрти живела Јованка Броз, а у коју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *