Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Kosovo: Policija na nogama, šta će biti s vladom?

Kosovo: Policija na nogama, šta će biti s vladom?

Priština — Nešto posle 10 časova počela vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi se glasalo o poverenju vladi. Kamen spoticanja demarkacija s Crnom Gorom.

IZVOR: BETA, TANJUG SREDA, 10.05.2017. | 09:15 -> 12:41
Podeli

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo, uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz partija na vlasti.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je na početku skupštinske sednice da je predlog za izglasavanje nepoverenja vladi „politički, bez argumenta i da za cilj ima sakrivanje ranijih koruptivnih afera“.

„Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera od ranije. Mi imamo najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije i korupcije. Ova vlada je sprovela mnoge reforme, nasledili smo dugove od ranije ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove i ostvarili budžetsku stabilnost. To govori o kredibilitetu ove vlade“, rekao je Mustafa, prenosi RTK 2.

Demokratska partija Kosova (DPK) podržaće zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, u kojoj je u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), izjavio je danas šef poslaničke grupe Zenun Pajaziti.

On je govoreći u ime DPK nabrojao neuspehe Vlade Ise Mustafe i pozvao poslanike da izraze volju građana Kosova, ističući da nema koordinacije među koalicionim partnerima.

„Cela partija (DPK) uradila je nemoguće da obezbedimo koordinaciju (među koalicionim partnerima). Danas smo došli ovde jer nemamo koordinaciju. Mi smo jedinstveni u našim stavovima. Zbog toga pozivam poslanike da (u glasanju) izraze tu volju“, rekao je Pajaziti.

Šef poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri izjasnio se protiv nepoverenja Vladi i ocene da je Kosovo imalo premijera koji je najuspešniji u poslednjem periodu, ali je dodao da je takav zahtev (za nepoverenje Vladi) demokratski instrument. On je kazao da opozicija sa 30 poslanika ne može da obezbedi pad Vlade.

Šefica poslaničke grupe Inicijativa za Kosovo Valjdeta Bajrami rekla je, obrazlažući predlog da se vladi u Prištini izglasa nepoverenje, da ona nije ispunila mnoge stvari, da je potpisala štetne sporazume u Briselu, te pristala na loš sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Kako je kazala, glasanje o nepoverenju je jedina opcija, a prevremeni izbori jedini izlaz u ovom trenutku.

U skupštinskoj sali se, inače, nalazi većina poslanika Demokratskog saveza Kosova, kao i poslanici opozicije, ali i ministri u vladi.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ranije u telefonskom razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jijem rrekao da ima zastoja u odlučivanju o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, ali i o saglasnosti o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

SAD su do sada nekoliko puta kosovskim zvaničnicima stavili do znanja da očekuju od vlasti da se na dnevni red današnje sednice uvrsti i pitanje demarkacije, kao i da o tome treba da se odlučuje pre nego što se bude raspravljalo o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Predstavnici Srba: Kosovska vlada je bolesnik na aparatima

Pored zgrada Vlade i Skupštine Kosova pred početak sednice Skupštine, na kojoj treba da bude razmotren zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi, raspoređen je veliki broj policajaca.
Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini neće danas glasati za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, izjavio je potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

On je za RTS rekao da je kosovska vlada „bolesnik na aparatima“ i da se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate i oglasiti da vlada ne postoji.

„Mislim da je kosovska vlada ‘bolesnik’ koji je na aparatima već duže vreme i sada se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate, ko će oglasiti da vlada ne postoji i da postoji nadmetanje izmedju PDK i LDK ko će biti optužen za to“, naveo je Stojanović.

Stojanović je kazao da su izbori neminovni i da je to „više nego jasno“, a da se samo postavlja pitanje „ko će biti taj krivac koji je isključio aparate“.

„Ništa drugo se danas neće dešavati. Da li će kosovska vlada pasti danas ili za nedelju dana, sasvim je nebitno. Jasno je da se ide na nove izbore, a ko će i kako će se prikazati međunarodnoj zajednici kao konstruktivan, a ko kao nekonstruktivan. To je borba koju Albanci vode između sebe i to nas ne interesuje“, dodao je Stojanović.

On je dodao da se duže vreme vodi igra između PDK i LDK ko je kriv što demarkacija ne može da se usvoji.

„Više je nego jasno da Srbi za to neće glasati ali i da oni sami imaju problem sa svojim poslanicima kako da ih ubede da za to glasaju“, dodao je potpredsednik kosovske vlade.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

За резолуцију о агресији на Украјину гласала је и Србија.

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се изражава најдуље жаљење због агресије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *