Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Nikolić: Situacija na Balkanu se „zaoštrila“; Spremni smo da ovo ustupimo Albancima na Kosovu!

Nikolić: Situacija na Balkanu se „zaoštrila“; Spremni smo da ovo ustupimo Albancima na Kosovu!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, u razgovoru sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, naglasio da su napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni sve dok UNMIK obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom UNMIK-a i naporima da se reše problemi na terenu, u interesu svih građana u Pokrajini, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

„Srbija je privržena dijalogu Beograda i Prištine, međutim, zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija. Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prete, u velikoj su zabludi. Sa druge strane, mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo“, podvukao je Nikolić.

Predsednik je naveo da se situacija u regionu Balkana zaoštrila, ali da ne očekuje da može da dođe do oružanih sukoba.

Nikolić se zahvalio šefu UNMIK-a na ličnom doprinosu i zalaganju u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin se zahvalio predsedniku na snažnoj podršci toj organizaciji i preneo zahvalnost Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša na njegovom doprinosu očuvanju mira u regionu.

Što se tiče aktivnosti UNMIK-a, napori su usmereni na konkretne aktivnosti i realizaciju.

„Mi smo puno radili na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu između zajednica, doprinoseći miru i bezbednosti i borbi protiv terorizma. Napori su uloženi da osiguramo da izveštaji Generalnog o situaciji na Kosovu su realni i uravnoteženi“, naglasio je Tanin.

Šef UNMIK-a je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio predsedniku što je doprineo smirivanju tenzija u regionu, navedeno je u saopštenju. Tanjug

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *