Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Za šta se to Albanci spremaju: VBA zaplenila oružje na putu za Makedoniju

Za šta se to Albanci spremaju: VBA zaplenila oružje na putu za Makedoniju

Vojnobezbednosna agencija Srbije zaplenila je veliku količinu oružja na jugu Srbije, koji je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bio namenjen stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskh partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše „Blic“, pozivajući se na izbore iz VBA.
pixabay.com
Zaplenjena velika količina pušaka, pištolja, mitraljeza… (Foto: Ilustracija)
Prema tim izvorima, prošle nedelje zaplenjeno je nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

– Reč je o velikom tovaru oružja koje je očigledno bilo namenjeno za upotrebu ako dođe do rasplamsavanja sukoba u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti – navodi izvor „Blica“ i dodaje da je pešadijsko naoružanje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

On dodaje da je ova akcija bila sastavni deo aktivnosti VBA ali i drugih bezbednosnih službi koje su u okviru pojačanih mera bezbednoti po naređenju državnog vrha svoje delovanje podigle na najiši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti ali su o njoj obavešteni načelnih VBA i državni vrh koji je, kako navodi izvor „Blica“, procenio da se ne ide u javnost sa ovom informacijom.

– Pemijer Vučić je smatrao da bi spekulcije o zapleni tolike količine oruzja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji – kaže izvor lista.

On dodaje da su o celokpnoj aktivnosti obaveštene i nadležne makedonske službe.

– Istovremeno VBA je primetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova i to pre svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK – dodaje sagovornik „Blica“.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *