Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / Nikola Kojo: Glas radnika se čuje samo iz pelena koje moraju da nose

Nikola Kojo: Glas radnika se čuje samo iz pelena koje moraju da nose

„Primitivci su svuda naoštrili laktove i probili su se u prve redove“, kaže popularni glumac

Ako je po popularnom glumcu, današnji čovek može da pronađe sreću samo u sopstvenom mikrokosmosu. Liberalni kapitalizam je toliko jak i toliko moćan da u sadejstvu sa medijima koji su opasniji i strašniji od atomske bombe, kazaće Nikola Kojo, u ovom trenutku deluje nepobediv. Uz tračak optimizma: „Ali, i to će proći“.

Ovo je popularni glumac rekao u razgovoru za „Večernje novosti“, a povodom filma u kom se pojvaljuje – „Kozje uši“, koji inače počinje dokumentarnim snimcima studentskih protesta 1968. godine.

„Deklarativno, studenti su se 1968. bunili u korist države i partije. Suštinski, borili su se za boljitak, kao što se i danas bore. Sa kulturološkog aspekta, 1968. izgleda kao daleka budućnost u odnosu na sadašnji trenutak. Vreme puno nade i očekivanja. Planeta u tom trenutku nije bila u tako tesnom mideru, kao što je danas“, rekao je Kojo.

Poručuje i da „država nije odraz svih nas i ne treba da bude“.

„Ona bi morala da bude odraz najboljih, najvrednijih, najobrazovanijih i najčasnijih ljudi. Ostali treba da slede ove prve. Nažalost, stvari su se obrnule.

Primitivci su svuda naoštrili laktove i probili su se u prve redove, stvorila se i lumpenburžoazija i kompradorska elita. Oni koji su po svojim profesionalnim, moralnim, ličnim i građanskim vrednostima prvi, više ne veruju da su prvi“, kaže Kojo.

Kada je reč o „levim idejama“ i „borbi za socijalnu pravdu“, Nikola Kojo kaže:

„Leve ideje, socijalna država i pravda globalno odumiru, sa njima i glas radnika, pogotovu na ovim našim prostorima gde se ustoličava divlji i surovi korporativni sistem. Ako se glas radnika poonekad i čuje, on dolazi sa margine, iz podruma i iz pelena koje moraju da nose, jer im gazde iz inostranstva zabranjuju i odlazak u toalet i osnivanje sindikata.“

preuzeto Nedeljnik

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *