Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ХАПШЕЊЕ МАЈКЕ КОЈА ИМА БЕБУ ОД 4 МЕСЕЦА – ГДЕ ЈЕ ЉУДСКОСТ

ХАПШЕЊЕ МАЈКЕ КОЈА ИМА БЕБУ ОД 4 МЕСЕЦА – ГДЕ ЈЕ ЉУДСКОСТ

14. априла, на Велики петак,нерадни дан, службеници полицијске станице у Книћу ухапсили су  Јелену у Бумбаревом брду, због тога што у предвиђеном року није платила казну у износу од 21000,00 дин и привели је у полицијску станицу у Книћу. Тог дана, све и да је имала новца, није могла да плати, јер је дан био нерадан, па су је транспортовали у чачанску полицијску станицу, јер адресом припада тој општини….

Догађај не би био необичан, и све је по протоколу, да полицијски службеници нису занемарили чињеницу да је у  кући је остала беба стара 4 месеца која се храни мајчиним млеком.КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЗБОГ НЕПЛАЋЕНЕ КАЗНЕ ЗА САОБРАЋАЈНИ ПРЕКРШАЈ БИЛО КОЈА ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА ОДВОЈИ МАЈКУ ОД БЕБЕ СТАРУ ТЕК ЧЕТИРИ МЕСЕЦА???!!!

И  када смо мало прочитали прописе, дошли смо до сазнања да су полицијски службеници прекршили неколико закона, па чак и Устав!!!! Неколико битних тачака Устава дефинише права детета и посебно осетљиве категорије ( беба од 4 месеца и дојиља су посебно осетљива категорија), а Закон регулише поступак којим се збрињава беба у случају лишавања слободе мајке, у овом случају дојиље (обавезно и хитно укључивање Центра за социјални рад у поступку одузимања слободе ради бриге о беби!!!).

И на крају прекршили су Конвенцију о правима детета, која је по правном тумачењу изнад Устава Републике Србије, а држава Србија је као члан и потписник документа обавезна да се придржава Конвенције!!!

У том документу пише:

„Владе ће предузети све што је у њиховој моћи да очувају јединство породице и да ће пружати подршку и помоћ родитељима у остваривању њихове примарне одговорности за подизање и развој деце….“

Елем, ова ружна ситуација завршила се тако да је породица како – тако скупила 21000,00 динара, оставила као залог судији ( јер нерадним даном не може било где да уплати), да би мајка могла да се врати свом детету и да га нахрани….

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije

http://www.kraljevo.com/maliprinc/s_konvencija_opd.html

Права детета су били дужни да заштите суд и полиција, управо они који су прекршили сва права овог тек рођеног детета.

Реакције државних органа- НЕМА (акције има- новчану казну наплатили).

Реакције организација која се баве људским правима – НЕМА!

У КАКВОМ ТО СИСТЕМУ ВРЕДНОСТИ ЖИВИМО, КОЈУ СИГУРНОСТ НАМ ДРЖАВА ПРУЖА,  АКО НАС НЕ ШТИТЕ ОНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ КОЈЕ И ПОСТОЈЕ ЗБОГ ТОГА….КУДА ПЛОВИ ОВАЈ БРОД…

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

2 коментара

  1. Pojedinci neplacaju milione i niko im nista nemoze primer Karadjordjevica koji su imali milionsko dugovanje styruje drzavi,Pa sta ako je karadjordjevic potrosio je struju kao i svi ostali zato mora platiti,A ovu sirotu zenu za 21.000 sramota

  2. Zaista ostao sam nem na ovo sto sam procitao. Nadam se da je tacno ovo sto pise, a s druge strane izgubio sam svaku nadu da ovde moze da se zivi normalno u sistemu koji je potpuno nenormalan, ne uredjen i voluntaristicki. Na neradni dan da se ovakve stvari desavaju. Da je ovako nesto desilo se u Starom Rimu svi koji su ucestvovali bili bi pogubljeni, a ovi nasi ce dobiti i nagradu i to u 21 veku. Bas smo napredovali i bas idemo NAPRED. Tuzna prica i sumorna buducnost je pred nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *