Почетна / Хероји великани / DA SE NE ZABORAVI-UBISTVO DIMITRIJA POPOVICA IZ GRACANICE-Dimitrije Popović pogođen rafalom iz „kalašnjikova“. Kosovska policija uhvatila zločince, ali njihov identitet nije otkriven.

DA SE NE ZABORAVI-UBISTVO DIMITRIJA POPOVICA IZ GRACANICE-Dimitrije Popović pogođen rafalom iz „kalašnjikova“. Kosovska policija uhvatila zločince, ali njihov identitet nije otkriven.

NOVINE SU TADA PISALE -vesti iz 05. juna 2004. – Sedamnaestogodišnjeg mladića Dimitrija Popovića ubili su albanski teroristi u petak ujutru, oko 2.30 časova, u centru Gračanice. Na njega su u trenutku dok je kupovao hamburger u kiosku “Pera Ždera” pucali napadači iz “audija 80” (reg. tablica 425-KS, dok drugi broj nije uočen), pogodili ga sa četiri hica ih “kalašnjikova” i razneli mu pola glave.
Albanski teroristi pucali su na grupu srpskih dečaka, koji su se nalazili unutar i ispred hamburgerxinice gde su, vraćajući se sa školskog slavlja, navratili da kupe hranu. Sem Dimitrija, učenika medicinske škole, niko od dečaka nije pogođen.
– Čim smo čuli pucnje, potrčali smo u tom pravcu. Zatekli smo već grupu okupljenih i jezivu sliku, mrtvog Dimitrija i njegova tri druga, koji su sa svojih glava čupali kosu, od šoka, tuge i bola – svedoči Sveta Stefanović, predsednik Srpskog nacionalnog sabora Metohije.
Drugovi ubijenog Dimitrija, koji su se posle rafalne pucnjave bacili na pod, uspeli su da zapaze vozilo i deo registarskih tablica, o čemu su odmah obavestili obližnju policijsku stanicu.
Policija je veoma brzo reagovala. Iz gračaničkog odeljenja je odmah obaveštena prva patrola, koja je bila na putu, i dala se u potragu za teroristima. O zločinu je radio-vezom javljeno i ostalim patrolama. Policajci iz Kosova Polja, koji su punili gorivo za svoje vozilo na ulazu u Prištinu, izvešteni su da se ubice vozilom kreću prema autobuskoj gradskoj stanici. Oni su im preprečili put na izlazu iz podvožnjaka i, kako nezvanično saznajemo, uhvatili trojicu zločinaca.
Da su ubice pohvatane, potvrdio je i Šefki Morina, portparol Kosovske policije, koji je izjavio da je jedan od osumnjičenih uhapšen i da je pronađen i “kalašnjikov” iz kojeg je pucano.
Ubijeni Dimitrije Popović, gotovo do prvih jutarnjih zraka, ležao je u lokvi krvi, u kiosku. Uspaničeni meštani nisu dozvoljavali nikom sa strane da priđe mestu zločina. Nakon dva sata javljeno je i njegovom ocu Draganu, koji ga je sa njegovim drugovima na nosilima poneo kući.
U kući Popovića, jauci. Majka Jorgovanka i Dimitrijeva dva starija brata Srđan i Slađan, ne mogu da veruju.
– Bio je dobar učenik, još bolji dečak. Šta je on kome skrivio – uz jecaje ponavljaju braća.
Meštanin Aleksandar Milovanović, koji se neposredno posle ubistva našao na licu mesta, nam je rekao:
– Međunarodna policija, tačnije KFOR, čitava dva sata je vršila uviđaj. Pronađene su četiri čaure na asfaltu, ali očevici tvrde da je ispaljeno više hitaca, pa se pretpostavlja da su druge ostale u vozilu, u kojem su po tvrdnjama dečaka, pored onog koji je pucao bile još dve osobe.
Magistrala Priština-
-Gnjilane bila je juče u blokadi, kao i svi prilazni putevi koji vode prema Gračanici. Revoltirani narod stao je na barikadama. Otac ubijenog Dragan Popović, koji se sa porodicom u Gračanicu doselio iz Prištine pre pet godina, nije dozvolio da se telo ubijenog sina vozi u albansku bolnicu u Prištinu, ni u međunarodni patološki centar u Orahovac. Zatraženo je da obdukciju uradi specijalista za sudsku medicinu prof. dr Slaviša Dobričanin ili patolozi iz Niša.
Pred kućom Popovića, u Gračanici, okupilo se na stotine meštana iz ovog i okolnih sela. Ubijeni Dimitrije Popović, biće danas sahranjen na mesnom groblju u Gračanici.

PORTPAROL UNMIK:OSUMNJIČENI SU UHAPŠENI
GRAČANICA (FoNet) – Portparoli policije UNMIK i Kosovske policijske službe Malkolm Ešbi i Refki Morina potvrdili su da su dva lica osumnjičena za ubistvo Dimitrija Popovića u Gračanici uhapšena.
Kako FoNet saznaje, radi se o dvojici Albanaca iz Gnjilana kod kojih je pronađena automatska puška iz koje je mladić usmrćen.

KOMESAR UN: IMENA SE KRIJU

GRAČANICA (Beta) – Komesar UN policije Štefan Feler rekao je u Gračanici da je ubistvo Dimitrija Popovića (17) strašan zločin.
“Imamo dobre informacije o osumnjičenima koji su uhapšeni u Prištini i okolini”, rekao je Feler, dodajući da je to sve što zasada može da kaže, jer je istraga u toku.
Budući da je istraga u toku, Feler nije želeo da saopšti imena i nacionalnost dvojice uhapšenih.

STRAH OD NOVOG POGROMA
UBIJENI Dimitrije Popović je drug iz razreda Jovice Ivića, takođe učenika trećeg razreda medicinske škole, koji je 11. marta ranjen nedaleko od Gračanice, na izlazu iz Čaglavice, na putu za Laplje Selo. Tada su revoltirani Srbi iz doline Kosova blokirali sve pravce. Usledio je albanski odgovor: pogrom nad Srbima, paljenje njihovih kuća i svetinja. Meštani Gračanice se pribojavaju da je i ovo početak scenarija napada na Srbe, koji se ovih dana iz više izvora najavljivao.

PUŠTENI LEKARI
GRAČANICA (Beta) – Predstavnici Unmika dozvolili su posle višečasovnog pregovaranja da na Kosovo dođe ekipa srpskih lekara kako bi izvršila obdukciju tela Dimitrija Popovića.
Medicinska ekipa bez srpskih lekara je u nekoliko navrata pokušala da od porodice preuzme telo i izvrši odbukciju na Institutu za sudsku medicinu u Orahovcu.
Nakon odbijanja porodice da se obdukcija izvrši bez prisustva srpskih lekara, dozvoljen je ulazak na Kosovo lekarskoj ekipi koju predvodi doktor Vujadin Otašević.
Dragan DAMJANOVIĆ

PREMIJER SRBIJE VOJISLAV KOŠTUNICA:
PRAZNE PRIČE NE GASE MRŽNJU
BEOGRAD (Beta) – Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica oštro je juče osudio ubistvo sedamnaestogodišnjeg srpskog mladića u Gračanici na Kosovu, i rekao da to pokazuje “pogrešan pravac delovanja Unmika”.
Na Kosovu “sada red i bezbednost održava međunarodna zajednica. I ovaj tragičan događaj jasno pokazuje pogrešan pravac delovanja njene uprave na Kosovu i Metohiji. Ne samo da ona nije u stanju da osigura bezbedan život Srbima i ostalim nealbancima u Pokrajini, nego još i nastoji da svoje nadležnosti prenese na privremene institucije”, rekao je Koštunica.
“Za to vreme Srbe ubijaju, pojedinačno ili masovno, kao što se dogodilo 17. i 18. marta”, rekao je Koštunica, a prenosi se u saopštenju Vlade Srbije.
On je dodao da “zaštita Srba na Kosovu mora biti sasvim drugačija nego do sada” i da “jedino suštinska samouprava Srba može u ovakvim uslovima da osigura njihov opstanak, kakav-
-takav bezbedan život i povratak na Kosovo i Metohiju”.
“Unmik mora da prepozna prirodu i zadatak svoje misije. Vatra etničke mržnje ne može se više gasiti praznim pričama o kosmetskoj multietničnosti, jer ta vatra sagoreva živote i nadu preostalih Srba u Pokrajini”, rekao je Koštunica.

MAROVIĆ ANANU:ZAHTEVAM HITNU AKCIJU
BEOGRAD (Beta) – Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izrazio je očekivanje da će generalni sekretar Kofi Anan zatražiti od Unmika hitnu i efikasnu istragu povodom ubistva Dimitrija Popovića, saopšteno je iz Marovićevog kabineta.
“Od vas očekujem da od misije UN na Kosovu zahtevate hitnu, energičnu i efikasnu istragu i rešavanje ovog zločina, kako bi potpuno bila otklonjena svaka mogućnost za nove akte nasilja”, naveo je Marović u pismu Ananu.

SVET PREĆUTNO SAUČESTVUJE
EPISKOP raško-prizrenski Artemije je posetio porodicu Dimitrija Popovića i odslužio pomen postradalom mladiću.
Po rečima vladike Artemija, dosadašnja politika međunarodne zajednice s pravom se može nazvati politikom prećutnog saučesništva u etničkom čišćenju.
Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska je najoštrije osudila ubistvo Dimitrija Popovića.
M. RISTOVIĆ

VUK DRAŠKOVIĆ:NEMA VIŠE OKLEVANJA
BEOGRAD (Beta) – Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković uputio je pismo generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu povodom ubistva mladića Dimitrija Popovića u Gračanici, u kojem je od međunarodne zajednice zatražio da zaštiti Srbe na Kosovu.
“Više se ne sme oklevati u punoj primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Međunarodna zajednica, Kfor i Unmik obavezni su da obezbede sigurnost života i svih drugih prava Srbima na Kosovu. Sve ostalo je ohrabrenje za zločince i njihove planove o Kosovu očišćenom od Srba”, navodi se u pismu Ananu.

NEBOJŠA ČOVIĆ: PORUKA SOLANI
BEOGRAD (Beta) – Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović ocenio je da je ubistvo srpskog dečaka u Gračanici “poruka” visokom predstavniku EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijeru Solani koji u ponedeljak stiže u Prištinu.
“Ubistvo sedamnaestogodišnjeg dečaka je istovremeno poruka za ispraćaj šefa UNMIK-a Harija Holkerija sa te dužnosti, koji je, ako se prisetimo, na Kosovo i Metohiju prošle godine dočekan ubistvom srpskih dečaka u Goraždevcu”.
Predsednik Koordinacionog centra smatra da je poslednji napad na Srbe na Kosovu “deo strategije daljeg pritiska i nasilja nad Srbima koje očigledno nema ko da zaštiti”.
2017 godina -Cak i danas nakon toliko godina Siptarski napadi na Srbe cine svakodnevnicu zivota na Kosovu i Metoohiji…Pocinioci prolaze nekaznjeno,dok drzava Srbija na sve to cuti…

Информације о pravdaipravogr

Погледајте такође

Heroj s KiM: “Doktor koji je tu za svakog u svako doba”

Doktor Dragan Perić iz Gračanice u teškim uslovima rada leči srpsko stanovništvo u južnim enklavama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *