КОНАЧНО ФОРМИРАЊЕ ПРАВНОГ ТИМА ЗА ТУЖБУ ПРОТИВ НАТО-А

На предлог српске Краљевске Академије, а уз благослов српског патријарха, у току је формирање правног тима који има задатак да у име Србије сачини тужбу против НАТО-а и то за материјалну и нематеријалну одштету грађана који су били лично погођени током бомбардовања 1999. године.

Краљевска Академија дала је предлог да се оформи тим правника који ће појединачно заступати све грађане Србије који имају доказе да су током бомбардовања били повређени, било услед дејства осиромашеног уранијума, касетних бомби или другог оружја које је забрањено. Тим ће предводити Срђан Алексић.
– У наредна три месеца биће формирана радна група, где ћемо заједно са колегама адвокатима и из Србије, али и света, пре свега Русије, Кине, Немачке, Аустрије, Француске. Јавили су нам се адвокати, који би желелио да нам помогну, да заједно формулишемо тужбу. Да са материјалним доказима медицинске струке прикупимо доказе, и поднесемо тужбу која ће бити необорива. Где ћемо остварити нематеријалну и материјалну штету за наше становништво које трпи последице осиромашеног уранијума – рекао је Срђан Алексић, адвокат.
Тужби која срипрема против НАТО-а, придружиће се и Удружење бораца рата из Панчева, каже Миодраг Мокан, члан Управног одбора. Ово удружење прикључује се тужби због свега што су грађани преживели током 90 дана напада. У то време све три фабрике Јужне индустријске зоне више пута су биле бомбардоване.
– Панчево је поправном мишљењу преживело геноцид. Сам чин геноцида, се догодио када су у Петрохемији гађани резервоари са хлором. Ми хоћемо да грађани буду што више заштићени, јер заслужујемо да знамо зашто смо морали да трпимо 90 дана – рекао је Миодраг Мокан из Удружења бораца рата.

Ваздушни удари НАТО снага почели су 24. марта 1999. у 19.45 часова крстарећим ракетама и авијацијом, на више подручја Србије и Црне Горе, а завршени су потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. године. Према доступним подацима , током 78 дана и ноћи бомбардовања, у 30.000 ваздушних налета испаљено је 50.000 разорних пројектила. Страдало је 2.500 људи, 500 цивила, а међу њима 79 деце. Рањено је 12.500 становника. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће.

Радио телевизија Панчево

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *