БРУКА, ЦРНОГОРЦИ НЕ ЖЕЛЕ СВЕТОГ САВУ
Сматрају да Свети Сава нема значаја за црногорски народ па уместо Светог Саве славе Свету Нину

Канонски непризната црногорска православна црква (ЦПЦ) објавила је календар за ову годину, у којем се 27. јануар не обележава као Свети Сава, него као празник Свете Нине.

– У календару црногорске православне цркве нема Светог Саве јер сматрамо да он нема значаја за црногорски народ, већ за српски, и поштујемо га као таквог. Уместо Светог Саве, 27. јануара слави се Света Нина, просветитељ Грузије – казао је за „Блиц Црна Гора“ потпредседник Савета Митрополије ЦПЦ Стево Вучинић.

Он каже да оно што је универзално у календарима свих православних цркава важи и за календар ЦПЦ, те да је разлика у односу на календар СПЦ и то што је 4. јун резервисан за владара Дукље Владимира Дукљанског, а да у календару СПЦ истог свеца називају Јован Владимир.

– Владимир Дукљански умро је почетком прошлог миленијума, дакле пре шизме, односно формалног разлаза латинске и византијске цркве. Био је сахрањен у данашњој Албанији у Цркви Светог Јована и то је једина његова веза са именом Јован. Краљ Александар је покушао 1925. да измести крст Владимира Дукљанског из Бара у Београд и да укине његов култ у Црној Гори, што је још један покушај интеграција Црне Горе у српски духовни корпус – казао је Вучинић.

Вучинић каже да је Владимир Дукљански најстарији црногорски светац, а да је најважнији Свети Василије Острошки. У ред најзначајнијих спада свакако и Свети Петар Цетињски, чији је култ и данас јак у Црној Гори.

Митрополит СПЦ у Црној Гори Амфилохије недавно је за свеца прогласио и Петра Другог Петровића Његоша, кога је назвао ловћенски Тајновидац, иако ту иницијативу није подржао Сабор СПЦ.

Извор Блиц

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *