Почетна / Вести / НАПОКОН ДА СЕ ПРИЗНА ЕПИДЕМИЈА. Због грипа продужен распуст

НАПОКОН ДА СЕ ПРИЗНА ЕПИДЕМИЈА. Због грипа продужен распуст

Први део зимског школског распуста биће продужен за два дана, па ће настава почети у среду, 11. јануара, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.
Како је објаснио, распуст ће бити продужен због епидемије грипа.
Требало је, према календару, да се ђаци врате у школске клупе у понедељак, 9. јануара.

„Продужавамо распуст за два дана, у понедељак и уторак школе неће радити, тако да ће среда бити први радни дан“, рекао је Шарчевић Танјугу.

Министар је додао да ће се епидемиолошка ситуација на терену пратити на дневном нивоу и да ће бити у свакодневном контакту са Министарством здравља.

Уколико оболевање и даље буде велико, министар каже да ће се нова процена радити у понедељак, 9. јануара.

Шарчевић каже да су се одлучили да распуст продуже само два дана, јер је проблем како надокнадити изгубљене часове. У Војводини је распуст у току, тако да се календар не ремети, али у остатку Србије то представља проблем.

Померање другог дела зимског распуста ремети породичне планове, јер су многи уплатили аранжмане, а продужавањем године ремети се систем мале матуре.

Министар каже да према подацима Института Батут највише оболелих од грипа има међу предшколском и школском децом у узрасту од пет до 14 година – око 12.000 малишана, док је међу средњошколцима оболело око 3.000.
Иначе, током празника, повећан је број оболелих од грипа. У неким клиничко-болничким центрима уведена је забрана посета као превентивна мера.

Вирус се преноси капљичним путем, а инкубација траје од једног до пет дана.

Оболеле особе су заразне дан пре него што се појаве симптоми, али и четири до пет дана након појаве тих симптома.

Основни симптоми су: температура виша од 38 степени, језа, дрхтавица, малаксалост, губитак апетита и суви кашаљ.

Поред вакцинације, најбоља превентива је уношење што више витамина Ц, свежег воћа и поврћа, цинка, проветравање просторија, боравак на свежем ваздуху, као и физичка активност.
ИЗВОР: РТС, Танјуг

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ПРЕЖИВЕЋЕ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ДУШУ

Издвојили смо за Вас делове великог интервјуа фронтмена групе Неверне бебе Милана Ђурђевића.Невероватна једноставност у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *