Почетна / Вести / БАКИР ОТВОРЕНО ПРЕТИ НИКОЛИЋУ

БАКИР ОТВОРЕНО ПРЕТИ НИКОЛИЋУ

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић позвао је председника Србије Томислава Николића да размисли о доласку у Бањалуку на обележавање Дана Републике Српске, 9. јануара.
„Господин Николић би требало да дође у фебруару у Сарајево. Када је у питању долазак у Бањалуку, јавно бих га замолио да размисли о тој ствари. Добродошао је увек, али зарад бољих односа на које се заклињемо сви, нека размисли о чињеницама“, истакао је Изетбеговић за регионалну телевизију Н1.

Према његовим речима, 9. јануар је као празник укинут одлуком Уставног суда БиХ.

„Дакле, 9. јануар је укинут одлуком Уставног суда као дан ентитета РС. У апелацији, али и по мишљењу Венецијанске комисије, која је експертско саветодавно тело, најреферентније при Савету Европе. Утврђено је да се ради о дискриминишућем празнику. Нико нема ништа против РС ни да она слави дан настанка, али то не треба да буде дан који вређа друге људе у том ентитету“, истакао је Изетбеговић.

Изебеговић је додао да Николић не би требало да својим доласком стане на страну „нечега што дискриминише било кога у БиХ“.

„Радовало би ми да дође неки други дан и да се не придружује прослави која ће повредити било кога у БиХ“, закључио је бошњачки члан Председништва БиХ.

Изетбеговић је рекао и да не долази у обзир да припадници Оружаних снага БиХ учествују у обележавању Дана РС.

„Наравно да то не долази у обзир, јер то би било супростављање одлукама Уставног суда и не би било по закону БиХ. Не би требало да игноришу одлуке Уставног суда ни да им пркосе, и зато не бих да спекулишем о санкцијама, јер се то не би смело десити“, рекао је Изетбеговић.

Бањалучки медији су данас пренели да је из Министарства одбране БиХ потврђено да ће војни оркестар Оружаних снага БиХ учествовати у обележавању 9. јануара.

Извор РТС

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ЗАШТО COVID – 19 КОСИ АМЕРИКАНЦЕ?

Објашњење није само у томе што су власти САД у почетку потцењивале епидемију, него и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *