Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / U MAKEDONIJI POČEO AMERIČKO-RUSKI BALKANSKI RAT: Vašington izdao naredbu da Gruevski ne sme formirati novu vladu

U MAKEDONIJI POČEO AMERIČKO-RUSKI BALKANSKI RAT: Vašington izdao naredbu da Gruevski ne sme formirati novu vladu

 

Vašington je izdao „tihu naredbu“ da Nikola Gruevski i koalicija sa kojom je osvojio najviše glasova na minulim izborima ne smeju formirati novu vladu Makedonije.

Stejt departman i CIA žele da preko komponovanja vlade, odnosno pravljenja vladajuće koalicije u Skoplju, privedu kraju ono za šta su pripremali teren mnogonedeljnim demonstracijama. Da stave političku tačku na svojevrsnu obojenu revoluciju.

Zato je glavni makedonski „Amerikanac“ – lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev – dobio nove instrukcije i počeo da u skladu sa njima nastupa.

U Bitolju je izjavio da je siguran da Gruevski i VMRO-DPMNE neće formirati novu makedonsku vladu.

Čak ni ako Državna izborna komisija odbije sve prigovore njegove koalicije i zadrži u Sobranju 51 poslanički mandat (SDSM ima 49). Nije ga pokolebalo ni to što je DIK već odbila sve prigovore šiptarske partije Besa, koja ima američki nalog da uđe u koaliciju sa Zaevom.

U Bitolju je posebno naglasio da na odluku ko će predvoditi buduću vladu neće uticati ni rešenja DIK, a ni kasnije odluke Upravnog suda Makedonije.

Nije se ustručavao ni da izjavi: „I meni i Gruevskom je jasno da on ne može da formira novu vladu Makedonije – bez obzira na odluke Državne izborne komisije. Novu vladu ćemo voditi mi i ona će biti evropska!“

Još je izgovorio ovo što danas može izgovoriti samo neko ko vodi opoziciju u Makedoniji i vlast u Prištini:

„Novu vladu ćemo formirati na temeljima Evropske konvencije za ljudska prava. Ona će biti osnova na kojoj ćemo formirati novu parlamentarnu većinu. Ona će biti i okvir za delovanje naše vlade“.

Ovo „miriše“ na nastavak političke nestabilnosti. Na nove proteste i sukobe koji, na žalost, mogu i ne biti mirni i čisto politički.

Amerikanci su očito spremni – ako Gruevski formira vladu – da pse svoje makedonske poluobojene revolucije ponovo puste sa lanca…

Izvor: Fakti.org

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ПЛАЧ СРБСКЕ МАЈКЕ

Ако се не боримо, онда немамо права никога да оптужујемо за несрећу и пропаст у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *