Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / BRUKA I SRAMOTA — OVO MOŽE SAMO U SRBIJI!

BRUKA I SRAMOTA — OVO MOŽE SAMO U SRBIJI!

Vojska Srbije je platila više od 350.000 evra za izgradnju strelišta u krugu pančevačke kasarne „Rastko Nemanjić”, u kojoj je smeštena Specijalna brigada, ali je ovaj poligon početkom 2015. zbog nebezbednosti i nefunkcionalnosti zatvoren

Vojska Srbije izdvojila je više od 350.000 evra za izgradnju strelišta u kasarni „Rastko Nemanjić” u Pančevu u kojoj je smeštena Specijalna brigada. Uprkos tome, pripadnici ove elitne jedinice i dalјe putuju gotovo 30 kilometara na vežbe gađanja, jer je njihovo strelište kao nebezbedno zatvoreno još početkom 2015. godine.

U decembarskoj „klasi” 73 „fijata 500l”

Kad je reč o trošenju novca namenjenog Vojsci Srbije, pažnju privlači i kupovina 73 vozila marke „fijat 500l” u decembru 2015. Obnova voznog parka koštala je 138, 6 miliona dinara ili 1,1 milion evra, a cena po automobilu bila je 15.500 evra.

U Ministarstvu odbrane izričito tvrde da je kupovina ovih vozila bila „apsolutno transparentna i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, ali čudi da ova informacija nije objavlјena na njihovom sajtu niti u bilo kojem mediju.

Automobili su kuplјeni od preduzeća „Nikom” iz Kragujevca, jednog od ovlašćenih distributera Fijatovih automobila, čiji je vlasnik Nikola Nikolić.

U resornom ministarstvu objašnjavaju da je nabavka 73 fijata 500l bila više nego neophodna jer je „ popuna vozilima bila ispod i propisane norme”.

– Zastarelost, nepouzdanost, česti i iznenadni otkazi dovodili su u pitanje obavlјanje zadataka, a troškovi održavanja, popravke i pogonskog goriva su bili izuzetno visoki. Nabavka novih vozila omogućila je da se vozila koja su stara više od 20 godina, povuku iz upotrebe i prodaju, a novac od prodaje vrati u budžet.

Godišnji troškovi održavanja tih vozila iznosili su više od 30 miliona dinara, pa se računicom može doći do podatka koliko se i novih vozila može nabaviti samo za iznos tih troškova.

Zamenom dotrajalih vozila obezbeđeni su uslovi za rad jedinica i ustanova MO i VS sa ekonomičnijim i pouzdanijim vozilima, koja će narednih godina biti u garanciji – navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Predstavnici Ministarstva odbrane potvrdili su za naš list da pančevačko strelište trenutno nije u funkciji „zbog balističko-sigurnosne procene koju obavlјaju stručnjaci iz Vojno-tehničkog instituta”.

Kako saznaje „Politika”, ovaj proces još nije završen, a budući da sU na svega pedesetak m od strelišta kuće, pitanje je da li ovaj problem uopšte može biti prevaziđen.

I pored investicije od 350.000 evra vojni specijalci i dalјe vežbaju na poligonima „Peskovi”, u Belom Potoku ili na strelištu „Orašac” kraj Vršca, a troškove putovanja plaća Vojska Srbije.

Pomenuto strelište u kasarni „Rastko Nemanjić” izgradilo je preduzeće „Morava In” iz Kruševca. Ovi radovi su završeni poslednjeg dana 2013. godine. Odobrenje za upotrebu dobijeno je mesec i po dana ranije, kažu predstavnici Ministarstva odbrane.

Posle kratkog perioda korišćenja stavlјeno je van funkcije.

Od rukovodstva preduzeća „Morava In” pokušali smo da saznamo da li će firma snositi troškove ispitivanja ili dodatnih radova na ovom vojnom objektu. Međutim, na našu molbu za razgovor nije se odazvala ni vlasnica preduzeća Ljubica Vojvodić, i direktor Zoran Krkić.

Prema podacima Ministarstva odbrane u septembru 2014. obavlјeni su dodatni radovi na modernizaciji strelišta koje je takođe izvela „Morava In”, a vrednost ovog posla bila je 595.000 dinara.

Po svemu sudeći ni ta dorada nije doprinela bezbednosti i funkcionalnosti poligona za gađanje u pančevačkoj kasarni, jer je strelište ubrzo nakon toga zatvoreno.

„Morava In” je u poslednjih deset godina dobijala veoma značajne poslove, neretko na objektima republičke ili lokalne vlasti.

Pre pet godina izgradila je pristanišnu zgradu civilno-vojnog aerodroma „Morava” kraj Kralјeva, 2014. godine sređivala je prostorije na VMA, a oko 14,5 miliona dinara naplatila je radove na aerodromu „Nikola Tesla”.

(Jelena Popadić/Politika)

Izvor: vesti.net

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

БРАЋА БИТИЋИ, ТЕРОРИСТИ А НЕ ТУРИСТИ

Коју то правду ви нудите за терористе, господине Годфри?! (браћа Битићи, терористи а не туристи) Posted …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *