Agent CIA otkriva detalje hapšenja Sadama Huseina: Plakao je, žalio se i bio zastrašujuć

Bivši agent CIA, Džon Nikson piše da je irački diktatator bio potpuno izgubljen u trenutku kad je zarobljen, kao i da je godinama pre američke okupacije Iraka bio odsečen od vlasti. Navodno je bio zaposlen pisanjem knjiga i nije se obazirao na to kako njegovi saradnici vode zemlju

Bivši agent CIA, Džon Nikson, bio je prva osoba koja je imala priliku da ispita iračkog diktatora Sadama Huseina nakon što su ga američke vlasti zarobile 2003. Svoja sećanja na taj period opisao je u knjizi ‘Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein’ koja bi trebalo da bude objavljena 27. decembra.

Nikson piše da je irački diktatator bio potpuno izgubljen u trenutku kad je zarobljen, kao i da je godinama pre američke okupacije Iraka bio odsečen od vlasti. Navodno je bio zaposlen pisanjem knjiga i nije se obazirao na to kako njegovi saradnici vode zemlju.

“Sadam izgleda nije imao pojma što se događa u Iraku dok su njegovi britanski i američki neprijatelji znali. Nije obraćao pažnju na vladu i nije imao plan obrane Iraka”, piše Nikson.

Niksonov zadatak bio je indentifikuje Sadama Huseina pre nego što se objavi vest o njegovom zarobljavanju. To je i učinio na osnovu ožiljka od metka i dve plemenske tetovaže. Navodi i da se bivši irački lider, u trenutku kada je uhapšen, žalio na masnice i ogrebotine koje su mu naneli, da je plakao, i da je i dalje bio arogantan, ali i da možda nije bio sasvim svestan šta se oko njega događa, piše britanski Dejli mejl.

CIA-in ga je agent pitao kad je posljednji put vidieo svoje sinove žive na šta je Husein odgovorio: “Ko ste vi? Da li ste vi vojni obaveštajci? Odgovorite mi. Predstavite se.” Njegov pogled Nikson opisuje kao ‘ubojiti prezir’ i kaže da je bio ‘zastrašujuć iako je bio pod ključem’.

Sadam je nastavio odlučno da tvrdi da nije kovao zaveru o ubistvu američkog predsednika Džordža Buša nakon rata u Persijskom zalivu. Kako piše Nikson, delovao je zadovoljno kada je čuo da padaju bombe jer je mislio da su to njegove pristalice.

“Pašćete. Nećete uspeti. Videćete da nije lako upravljati Irakom”, rekao je Sadam Niksonu.

Sadamov režim pao je 2003. godine kada je on odveden u zarobljeništvo i osuđen na smrtnu kaznu. Tri godine kasnije ona je i izvršena vešanjem.

Nedeljnik

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *