Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / Škola mora da plati 2 miliona dinara zbog Aleksine smrti: Apelacioni sud potvrdio da nisu zaštitili dečaka od nasilja

Škola mora da plati 2 miliona dinara zbog Aleksine smrti: Apelacioni sud potvrdio da nisu zaštitili dečaka od nasilja

“Da li će konačno disciplinski da odgovaraju Aleksini nastavnici koji su zataškavali nasilje koje je trpeo osam meseci? Profesoru iz Četrnaeste gimnazije u Beogradu oduzimaju licencu jer je, navodno, udario đaka knjigom po glavi, a odgovorni za Aleksinu smrt i dalje rade sa decom”, kaže Dragana, majka Alekse Jankovića.

Apelacioni sud u Nišu doneo je presudu da škola OŠ „Sreten Mladenović Mika“ iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara odštete Dragani i Bojanu Jankoviću  zbog pretrpljenog straha, duševnih bolova i povrede prava ličnosti usled propusta koji su doveli do smrti njihovog sina Alekse Jankovića,

Sud je odbio žalbu škole na prethodnu presudu Osnovnog suda u Nišu, o čemu je Nedeljnik pisao u julu ove godine, kao neosnovanu odbijajući njihov navod da je presuda “plod višegodišnje medijske hajke”.

U presudi Apelacionog suda navodi se da  je škola imala propuste u svom postupanju vezano za prevenciju nasilja prema Aleksi Jankoviću, suprotno svojim obavezama i propisima.

Dragana Janković, majka pokojnog Alekse kaže za Nedeljnik da su do sada donete tri presude sa maksimalnim kaznama, ali da prosvetni radnici, koje kako kaže, smatraju odgovornim za smrt svog deteta i dalje rade sa decom.

“Šta će sada da preduzme premijer koji je na čelu države? Šta će sada da preduzme ministar prosvete Šarčević? Da li će konačno disciplinski da odgovaraju Aleksini nastavnici koji su zataškavali nasilje koje je trpeo osam meseci? Profesoru iz Četrnaeste gimnazije u Beogradu oduzimaju licencu jer je, navodno, udario đaka knjigom po glavi, a odgovorni za Aleksinu smrt i dalje rade sa decom”, kaže ona

Dragana Janković dodaje da škola nema da plati 2 miliona dinara. Ona ističe da im je ova presuda važna jer očekuju da posle nje disciplinski odgovaraju prosvetni radnici iz Aleksine škole. Novac, će najverovatnije, iako o tome ne razmišljaju mnogo u ovo trenutku, otići u humanitarne svrhe.

“Dva miiona će platiti ministarstvo, odnosno građani Srbije, vi i mi. Da li je to poruka koja treba da se pošalje nastavnicima i roditeljima? Ja Aleksu ne mogu da vratim, a šta da kažem deci i roditeljima koji mi zatrpavaju inboks porukama o vršnjačkom nasilju?, pita Aleksina majka.

Aleksa Janković je tokom 2010. godine trpeo višemesečno maltretiranje – tukli su ga, šamarali, pretili – što je dovelo do njegovog samoubistva 2011. godine. Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000. Obrazloženje je glasilo: „zbog propuštanja dužnog nadzora“ i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

Apelacioni sud je doneo presudu da škola mora da plati odštetu od 1,5 milion dinara, na osnovu odštetnog zakona, a kazna sa sudskim troškovima dostiže skoro dva miliona.

nedeljnik

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

БРНАБИЋ У 1.000 КВАДРАТА – СРБИ У РЕДОВИМА ЗА НАРОДНУ КУХИЊУ

  Реконструкција државне виле у којој је до смрти живела Јованка Броз, а у коју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *