Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / MAKEDONIJA ILI „VELIKA ALBANIJA“

MAKEDONIJA ILI „VELIKA ALBANIJA“

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije. Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta. Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize. Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Gruevski je po obrazovanju ekonomista i potiče iz srednje klase nekadašnje SFRJ. Ovaj 46-godišnji bivši bokser nekada je smatran „previše levo“ nastrojenim političarem, ali je tokom 10 godina njegove vladavine ta slika potpuno promenjena i Gruevskog danas vide kao diktatora i nacionalistu. Ova promena je posebno izražena nakon 2008. kada je Makedonija ostala je pred vratima NATO, nakon što je Grčka stavila veto zbog spora oko imena ove države.

Zaev je predsednik SDSM i istovremeno u već trećem mandatu kao gradonačelnik Strumice. Na čelu SDSM je od 2013. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju 1997, gde je završio i posdiplomske studije. Agencija AFP upravo, među pet stvari koje treba znati o Makedoniji, ukazuje da se jedna odnosi na njen zvanični naziv u Ujedinjenim nacijama, a to je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, ili BJRM.

Glasanje albanske nacionaln manjine, znatno će uticati na ishod izbora. Albanci u Makedoniji čine jednu četvrtinu ukupnog stanovništva, a s obzirom na to da su ovi izbori jedni od neizvesnijih, upravo oni bi mogli da odluče pobednika.

Tanjug

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ПЛАЧ СРБСКЕ МАЈКЕ

Ако се не боримо, онда немамо права никога да оптужујемо за несрећу и пропаст у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *