Pismo Kolindi: Neću ustaški simbol tamo gde su mi ustaše ubile porodicu

Julija Koš, čija je porodica ubijena u Holokaustu, uputila je otvoreno pismo Kolindi Grabar-Kitarović, Andreju Plenkoviću i ministru Vlahi Orepiću nakon što je nedavno u Jasenovcu postavljena ploča s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”

“Ništa ne očekujem od sadašnje vlasti u Hrvatskoj, ali želim da se zna kako ima nas u ovoj zemlji koji ne pristajemo na ustašluk i istorijski revizionizam. Znam da moj apel neće ništa promeniti, međutim, neću i ne mogu prihvatiti da se postavljaju ustaški simboli u Jasenovcu, u kojem su ustaše ubile puno članova moje najuže porodice”, ispričala je Jutarnjem listu Julija Koš, nekadašnja bibliotekarka Jevrejske opštine Zagreb (sada u Bet Israelu), čija je porodica ubijena u holokaustu. Ona je uputila otvoreno pismo Kolindi Grabar-Kitarović, Andreju Plenkoviću i ministru Vlahi Orepiću nakon što je nedavno u Jasenovcu postavljena ploča s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

U pismu je kritikovala spomenute zvaničnike jer nisu reagovali kada je službeno i javno pre nekoliko dana postavljen “spomenik” s ustaškim znamenjem i ustaškom krilaticom “Za dom spremni”.

“Po svemu se dosad čini da je vaša reakcija izostala jer vam je možda nepoznata lokacija toga mesta: ono je u Hrvatskoj, ono je time za svakoga od vas troje u okviru različitih, ali vrhunskih ovlašćenja i dužnosti. A sada gotovo svakodnevno svedočimo kako simpatizeri počinitelja toga zločina na javnim prostorima i neometano podižu spomenike svojim simpatijama. I gde će, dakako, nego najbliže najvećem ostvarenom ustaškom zločinu, u samom hrvatskom mestašcu Jasenovcu”, napisala je Julija Koš. Ubrzo su usledili brojni anonimni komentari na internetu, među kojima i maligni, poput toga da niko od porodice gospođe Koš nije ubijen u Jasenovcu. U stvarnosti, u ovom logoru NDH ubijeni su majka, otac i sestra njenog oca Egona Koša, dok su srodnici s majčine strane skončali na Sajmištu u Srbiji.

Julija Koš smatra da velika većina Hrvata ne podržava NDH, a to znači da je politika kriva za poplavu desničarenja u javnosti. Zato je pisala Grabar-Kitarović, Plenkoviću i Orepiću.

 

Izvor: Jutarnji.hr

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Један коментар

 1. Julija Kos gresi samo u jednom, danasnja hrvatska je NDH2,
  hrvati se dele na tri vrste,
  na ustase,
  one koji ih od sveg srca podrzavaju i
  one kojima uopste ne smetaju,
  cetvrta vrsta ne postoji, a kako mi se cini nece je ni biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *