ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ: Младић је кључни актер масакра и злочина у Сребреници?!

HAG – Tužilaštvo Haškog tribunala danas je u završnoj reči na suđenju Ratku Mladiću, iznelo da je on bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim delovima BiH.

Mladić je optužen za genocid, progon i istrebljenje, ubistva, deportacije, kao i zločine protiv čovečnosti, a tužilaštvo je danas, četiri godine od početka suđenja, počelo iznošenje završnih reči.

Tužilac Alan Tiger se osvrnuo na istorijske događaje koji su prethodili ratu, kao i na sve tačke optužnice rekavši da je Mladić bio zaslužan za plan koji je kako je naveo, imao za cilj da radikalno izmeni demografsku sliku delova Bosne na koje su pretendovali bosanski Srbi.

On je u završnoj reči naveo da je general Mladić imao isključivu komandu u VRS, da nikome nije odgovarao, i da je samim tim “odgovoran za sve ono što se desilo sa nesrpskim stanovništvom”.

“Ono što se dešavalo u opštini za opštinom nije nasumična posledica vojne kampanje, već njena prava svrha”, rekao je tužilac Alen Tiger.

Kako je naglasio, “etničko čišćenje nije bilo posledica vojne kampanje, već njen cilj”, preneo je AFP.

Tužilac je argumente Mladićevih branilaca nazvao smešnim i besmislenim rekavši da je ona pokušavala da predstavi Mladića kao mladog i neodlučnog oficira koji je imao manje važnu ulogu.

“Mladić je bio centralna figura u masakru 1995. godine nad hiljadama muslimana u Srebrenici”, rekao je tužilac.Mladić u sivom odelu i sa naočarima, pažljivo je slušao reči tužioca.

Završna reč tužilaštva planirana je i za utorak i sredu, 6. i 7. decembar, nakon čega će tim odbrane izneti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu.Odbrana i tužilaštvo su krajem oktobra da podneli pisane podneske završne reči.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine.On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.
Autor: Agencija TANJUG,Foto: AP

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *