Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ПРЕМИНУО ПОСЛЕДЊИ УЧЕСНИК ПОКУШАЈА АТЕНТАТА НА ТИТА

ПРЕМИНУО ПОСЛЕДЊИ УЧЕСНИК ПОКУШАЈА АТЕНТАТА НА ТИТА

Radoš Stevlić iz Gornje Gorevnice kod Čačka, koji je najveći deo života proveo u emigraciji, preminuo je prekjuče u Finiksu (Arizona) gde je živeo decenijama.

Stevlić je javnosti bio poznat zbog pokušaja atentata na Josipa Broza, zbog čega je i osuđen na 10 godina zatvora, koje je odslužio u američkom zatvoru.

Rođen je u selu kod Čačka, a bogosovski fakultet završio je u Beogradu, odakle je preko Austrije i Italije prebegao u Ameriku.

Prošle godine u intervjuu Politici govorio je o hapšenju pre 40 godina u Čikagu i o tome zašto je učestvovao u atentatu na Tita: „Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj veri nemam pravo da oduzmem čoveku život, i možžda je bolje što se sve završšilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, niššta se ne bi promenilo“.

Kako je opisao u tom intervjuu, jugoslovenska vlada je tih godina Stejt departmentuu Vaššington uputila spisak sa imenima 146 osoba sa zahtevom da ih američke vlasti pohapse.

„Stejt department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu da hapse toliki narod, to je puk vojske, pa se sve svelo na nas ššestoricu: Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjica, ŽŽivotija Savića, Nikolu ŽIvovića i moju malenkost. Glavna optužžba bila je pokuššaj ubistva Josipa Broza Tita„.

Inače, po dolasku SAD radio je u jednoj fabrici u Čikagu, ali je vrlo brzo, kako je ispričao za Politku, kupio restoran sa 70 mesta i sobama za izdavanje i istovremeno počeo da razvija privatni posao sa kućama. „Odmah sam se obreo u našem emigrantskom krugu i brzo postao predsednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikolau Čikagu. Svake godine kupovao sam po jednu kuću dok me 1976. nisu uhapsili agenti FBI“, ispričao je u intervjuu Politici.

O suđenju u Čikagu rekao je i ovo: „Kavaja je odmogao i sebi i ostalima. Protiv mene su imali osam tačaka optužbe, Kajevića devet, protiv Kavaje pet tačaka. Moja maksimalna kazna mogla je da bude 65 godina, Nikolina 35. Ali na kraju meni su dali deset, a njega je sudija osudio na 20 godina zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar“.

(Tanjug)

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

За резолуцију о агресији на Украјину гласала је и Србија.

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се изражава најдуље жаљење због агресије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *