Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ШИПТАРИ ОТИМАЈУ КОМАД ПО КОМАД ИЛИ МОЖДА КУПУЈУ ОБЗИРОМ ДА НЕМА РЕАКЦИЈЕ ВЛАСТОДРЖАЦА

ШИПТАРИ ОТИМАЈУ КОМАД ПО КОМАД ИЛИ МОЖДА КУПУЈУ ОБЗИРОМ ДА НЕМА РЕАКЦИЈЕ ВЛАСТОДРЖАЦА

Predsednik Opštine Preševo, Sćiprim Arifi, potvrdio je da je u Tirani potpisan sporazum o formiranju Unije pet albanskih opština koju, pored albanske prestonice, čine Ulcinj, Priština, Tetovo i Preševo i istakao da to ne nikako ne znači destabilizaciju regiona i pozitivnih procesa koji se odvijaju u Srbiji.

Arifi za Tanjug objašnjava da to nije nacionalistički projekat i da je preševska opština deo i drugih asocijacija u Srbiji i zemljama regiona.

 Albanci sa juga Srbije, kaže Arifi, žele da unaprede život u opštinama u kojima žive.

Albanci, precizira, žele da na neki način formiraju zajednicu albanskih opština i tako nešto, smatra Arifi, može da smeta samo nacionalistima koji su protiv napretka i dobrih procesa u Srbiji.

– Taj projekat nije nikakva pretnja, već dogovor o razmeni iskustava više gradova. Albanci u Srbiji u poslednje vreme pokazuju da žele da ucestvuju u procesima u Srbiji i da kao deo društva rešavaju probleme – rekao je Arifi.

Sastanak gradonačelnika tih opština održan je u Tirani s ciljem da bi se započela neka vrsta interne komunikacije među pripadnicima albanskog naroda koji želi da razmenjuje iskustva, posebno sa onima koji žive u većim opštinama u Albaniji i na Kosovu.

– Mi smo zakljucili da ovo pomaže da unapredimo naše opštine u duhu Evropske unije jer treba da komuniciramo i da pripremimo naše građane za izazove koji nas čekaju kada budemo deo te unije – rekao je Arifi.

Posebno mu je, kaže Arifi, žao što su pojedini mediji u Srbiji formiranje te unije predstavili kao da je to nacionalistički projekat, što je, kako je rekao, otišlo do samog vrha srpske vlasti, pa je o tome odgovarajući na pitanje novinara s tim u vezi reagovao i premijer Aleksandar Vučić.

– Želim da garantujem da ovo nije nacionalistički projekat i i nije namera destabilizacija regiona i pozitivnih procesa koji se odvijaju u Srbiji. Naročito ne želimo da za dobrobit građana opteretimo odnose i dobru komunikaciju koju imamo sa Vladom Srbije i raznim ministarstvima – rekao je.

Albanci s juga Srbije, tvrdi, pokazuju skroz drugu tendenciju i gradjanski su orijentisani kao građani Srbije.

Ali, dodao je, mi želimo da poštujemo potrebe naših građana koji žive u Preševu, a koji su većinom Albanci.

Unija pet albanskih opština, o čemu je sporazum potpisan 28. novembra, na Dan albanske zastave, u Tirani, nije štetna, tvrdi Arifi i dodaje da se slaže sa premijerom Vučićem koji je, kako navodi, rekao da ga to ne čudi jer je reč o građanskoj inicijativi.

– Mi u Preševu, na primer, imamo potrebu digitalizacije lokalne uprave i za to možemo uzeti model iz Tirane, koja u tome ima bogato iskustvo i ne samo mi, već i druge opštine u Srbiji. Mi smo samo pragmatični – zaključio je Arifi.

 Извор  Блиц

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

Учешћем на олимписким играма у Токију Српски спортисти и политичари се у историју црвеним словима уписали као ИЗДАЈНИЦИ

  Спорт као сурогат за национално достојанство Спорт је за Српске политичаре и спортисте очигледно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *