Почетна / Архива / Iza zastave kroje „Veliku Albaniju“

Iza zastave kroje „Veliku Albaniju“

TIRANA, Priština, Preševo, Tetovo i Ulcinj formirali su Uniju opština u regionu kojima rukovode Albanci, i to samo dan uoči praznika albanske zastave, na koji je proglašena i nezavisnost Albanije. Zato su ovaj potez mnogi protumačili kao prelazak u konkretnu akciju stvaranja „velike Albanije“.

Čelnici gradova iz Albanije, Crne Gore, Makedonije i s juga Srbije i Kosmeta saopštili su da im je cilj da razmenjuju iskustva u oblastima urbanizma, inovacija, životne sredine, kulture i investicija, ali šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun čitav poduhvat naziva provokacijom i kaže da se naziru velikoalbanske pretenzije:

– Tetovo, kao ni Preševo, nije albanski grad. Tu žive i Makedonci, odnosno Srbi. Zbog toga se ovo čini kao jednonacionalni, netolerantan i problematičan projekat sa stanovišta nealbanskih građana koji žive u ovim sredinama.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi kaže, za naš list, da nema govora o nacionalističkim pretenzijama i da je poenta u tome da se ovih pet gradova što bolje pripremi za ulazak u Evropsku uniju:

– Ovo nije politička unija, nije protivna zakonima, a sličnu mogu da prave i opštine sa srpskom većinom iz Albanije, Bugarske, Srbije… Ja sam gradonačelnik svih građana Preševa, ne samo Albanaca, nego i Srba, i verujem da će ova saradnja biti na dobrobit svih koji žive u Preševu. A sarađujem i sa Vladom Srbije.

Na pitanje zašto nije izabran neki drugi datum za osnivanje unije, koji bi manje asocirao na velikoalbanske aspiracije, tim pre što su lideri pet oppština ostali na proslavi Dana zastave u Tirani, Arifi kaže da se na ideji formiranja saveza radilo pola godine i da je sada „sazrela“.

Poruka gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja posle sastanka je glasila:

– Nas petoro služimo jednoj trećini albanskog stanovništva u regionu i verujem da smo učinili nešto veliko za naš narod.

A predsednik opštine Prištine Špend Ahmeti rekao je da svu energiju treba usmeriti ka blagostanju građana:

– Pokažimo da možemo da sarađujemo i da radimo s pozicija na kojima smo za bolji život građana.

Predsednika Koordinacionog tela Vlade za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zorana Stankovića ne zabrinjava potpisana platforma:

– Ne bih da sumnjam jer je nastala uoči Dana albanske zastave. Verujem da su oni koji su je potpisali odgovorni, razumni i iskreni ljudi i da će ono što su potpisali biti smernice za njihov rad koji će doneti boljitak svima koji žive u tim opštinama i šire. Srbi s juga nemaju razloga za strepnju, jer će rad te unije biti vidljiv.

Na zgradi SO Preševo, albanska zastava se našla uz srpsku i opštinsku zastavu već posle ponoći, između nedelje i ponedeljka, dok je na zgradi Opštine Bujanovac, gde se pored srpske stalno nalazi istaknuta i zastava EU, albanska istaknuta u ranu zoru.

Jonuz Musliju je u ponedeljak podne na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca istakao zastavu u prisustvu nekolicine građana, dok je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi otvorio vrata kabineta za građane s kojima je razgovarao.

Dan zastave Albanije obeležen je u ponedeljak i na Kosovu neradno, uz isticanje albanskih zastava i simbola.

Novosti

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

МАЈКА СТОЈАНКА НИЈЕ УБИЦА

   МАЈКА СТОЈАНКА НИЈЕ УБИЦА   Цела Србија зна да Стојанка Стојановић није убила бахатог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *