Почетна / Вести / Srbi na Kosmetu će u 2017 živeti lagodnije

Srbi na Kosmetu će u 2017 živeti lagodnije

PRIŠTINA- Četiri Kosovske opštine na severu Kosova I Metohije, Zvečan, Zubin potok, Leposavić I Severna Kosovska Mitrovica usvojile su budžet za narednu 2017 godinu u ukupnom iznosu od 14 miliona 265 hiljada I 712 eura.

Odbornici Skupština opština koje funkcionišu u skladu sa Kosovskim zakonima prvi put su ubiranje I raspodelu eura “namaknutih” iz budžeta Kosova plairali u skaldu sa budžetskim okvirom I upustvom koje izdaje Ministarstvo finansija u Vladi Kosova.

Ubrane prihode opštine će utrošiti za investicije u infrastrukturi, obrazovanju, zdravstvu,ekologiji, dečjoj I socijalnoj zaštiti,…kao I za finansiranje plata zaposlenih u asmiistraciji.

Severna Kosovska Mitrovica planira , ne računajući obavezni rebalans budžeta, planira da u narednoj godini utroši 5.538.138 eura,Zvečan 2.203.452 sura, Zubin Potok 2.313.826 eura I Leposavić 4.210.271 aura.

Zadovoljan što prvi put četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu “zemlje” su sačinile budžet u skaldu sa okvirima propisanim od strane Ministarstva finansija, Isa Mustafa premiejr Kosova je rekao da je to veoma važan korak u integraciji severa “zemlje”.

“Ljudi su shvatili da je njihova budućnost Kosovo I da je integracija jedini ispravan I prihvatljiv put u zajedničku budućnost, naveo je Mustafa.

Četiri severne opštine, kao I opštine Štrpce, Gračanica-Priština,Novo Brdo, Parteš,Klokot, Ranilug, Kosovska Kamenica, Gnjilane, Kosovska Vitina, Uroševac, Štimlje, u kome izuzev u Domu za ometene u razvoju nema Srba,Glogovcu bez ijednog Srbina, Orahovcu, Klini, Istoku, Peći, Dečanima (bratstvo manastira Visoki Dečani),Djakovici sa četiri starice u crkvi,Vučitrn, Obilić, Podujevo, Lipljan, Srbica, Gora,Prizren, Suva Reka bez ijednog Srbina,I Kačanik takođe bez ijednog Srbina, uz sredstva izdvojena iz budžeta Kosova u narednoj godini mogu da računaju na “odrešenu”kesu iz Beograda.

Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju pre neki dan je u Kosovskoj Mitrovici rekao da će pomoć Vlade Srbije biti mnogostruko uvećana što bi kakao je on kazao trebalo da znači da će preostali kosmetski Srbi imati priliku da žive kud I kamo lagodnije u odnosu I na Albance na Kosovu I na građane centralne Srbije.

Neđeljko Zejak

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ЗАШТО COVID – 19 КОСИ АМЕРИКАНЦЕ?

Објашњење није само у томе што су власти САД у почетку потцењивале епидемију, него и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *