Почетна / Вести / Zajednica srpskih opština bez izvršnih ovlašćenja

Zajednica srpskih opština bez izvršnih ovlašćenja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je večeras u Beču da kosovska strana treba da primeni dogovor o Zajednici srpskih opština, ali i da to telo ne može imati izvršna ovlašćenja. to Kim)
“ZSO je telo lokalne zajednice i treba da se bavi lokalnim temama, a ne može da ima državne nadležnosti. To stoji i u dogovoru. U Srbiji postoje težnje da ZSO ima izvršni mandat, što je nemoguće”, poručila je ona na diskusiji “Prijatelja Kosova”.
U dijalogu Beograda i Prištine napravljen je napredak, ali je on i dalje suviše mali i mora biti brži, ocenila je Lunaček.
Lunaček je rekla da ima utisak da Srpska lista, koja je sada deo kosovske vlade, neguje tešnje veze sa Beogradom nego što su raniji srpski članovi prištinske vlade imali i to pravi problem.
Kao primer je navela da je nedavno jedan član kosovske skupštine preko Beograda, umesto preko Ambasade Kosova u Briselu, pokušao da usposatavi kontakt s njom, što se mora promeniti.
U novoj kosovskoj vladi, kako konstatuje, postoji veća spremnost prilaženja Srbima, što je veoma bitno.
Ona se osvrnula i na problem zemalja članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, dodajući da je najtvrđa u tome Španija.
“Činjenica da još pet zemalja nije priznalo Kosovo jeste nešto što me nervira i što je apsurdno. Kada sa Špancima razgovaram oni meni kažu da su zabrinuti da bi način na koji se Kosovo otcepilo od Srbije mogao da se odrazi i na Kataloniju. Međutim, nijedna demokratska vlada od Franka u Španiji nije radila Kataloncima ono što je Slobodan Milošević radio Albancima na Kosovu”, naglasila je Lunaček.
Kada je reč o ostale četiri zemlje, posebno o Slovačkoj i Grčkoj, Lunaček je rekla da one imaju “interesantan stav”, jer imaju ambasade u Prištini, izdaju šengenske vize u kosovske pasoše, a ujedno postoji i razmena poslanika i ministara.
Ona je ukazala da je 111 zemalja članica UN priznalo Kosovo, a da je za članstvo potrebna preporuka Saveta bezbednosti što je teško zbog Kine i Rusije.
“Bilo pokušaja preko Unesko da se uđe. Međutim Srbija ima veoma snažnu diplomatsku službu. Ukoliko se bude preduzeo novi pokušaj, na primer za članstvo u Savet Evrope, on treba da bude dobro isplaniran”, kazala je Lunaček.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ПРЕЖИВЕЋЕ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ДУШУ

Издвојили смо за Вас делове великог интервјуа фронтмена групе Неверне бебе Милана Ђурђевића.Невероватна једноставност у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *