Почетна / Архива / КОМЕ НЕ ОДГОВАРА УКЛАЊАЊЕ ПРОБЛЕМА СА КОЈИМА СЕ ТАКСИСТИ И ПУТИНИЦИ СУОЧАВАЈУ!!? (ВИДЕО)
Београд, 10.05.2018. година, штрајк таксиста / фото: фацебок

КОМЕ НЕ ОДГОВАРА УКЛАЊАЊЕ ПРОБЛЕМА СА КОЈИМА СЕ ТАКСИСТИ И ПУТИНИЦИ СУОЧАВАЈУ!!? (ВИДЕО)

У току штрајка глађу таксиста у Београду, започетог и завршеног 10. маја 2018. године, покренута је медијска машинерија удружена са њеним  пипцима на друштвеним мрежама, изазивајући лавину осуда оних који нису упознати са узроком штрајка.

Опречне изјаве Зоране Михајловић указују да се нешто веома лоше припрема за све таксисте у Србији. Наравно, у складу са праксом свих нам врлих политичара и министара, прећуткују се стварни проблеми. Прећуткују се и постојања две студије за организацију такси превоза које пружају решења свих проблема са којима се таксисти и путници суочавају. Студије не одговарају одређеним групама јер уклања могућност лова у мутном.

 

                Ко лаже тај и краде

Захваљујући обећању министарке Зоране Михајловић да ће представници штрајкача таксиста ући у радну групу за измене и допуне Закона о превозу у друмском саобраћају, таксисти су прекинули штрајк, а она је истог дана, 10. маја 2018. године, изјавила:  „не желе Убер – неће бити, не желе Кар го – неће бити“ . Пошто је са улица уклоњена велика опасност за власт због које могу Срби да се досете да је штрајк, односно побуна, једини начин излажења на крај са многобројним проблемима којим их мафијашка власт богато обасипа, а и са њом самом, министарка је сутрадан променила причу, односно изјаву: „Министарство одлучило: Убер и Цар:Го могу, али у складу са законом.“ 

Госпођа министарка се не лаћа ни једне од две студије за организацију такси превоза. Лов у мутном се наставља.

Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре /
фото: ало.рс

 

 Легализована отимачина

Мафију по дефиницији чине организоване групе које крше законе земље у којој делују. У Србији нема мафије. Држава је легализовала отимања, уцењивања, узимања рекета, уклањања неистомишљеника, уништавање свега. Да је Ал Капоне жив, позавидео би им.

Један таксиста је изјавио: „Па њега (Миломира Веселиновића) треба поново позвати и рехабилитовати ту студију о таксију из 2006. године. Нико не зна боље од њега наш проблем. Он је прави експерт за саобраћај и такси службу. Када је покојни градоначелник Богдановић умро, дошао је Ђилас, и одмах је поцепао ту студију изводљивости о такси превозу и поделио 2000 дозвола преко ноћи. Од тог момента смо сви упали у велике финансијске проблеме, а Ђилас, екипа из града и диспечарски центри су нам узимали огроман новац и безобразно се богатили док смо ми сиромашили из дана у дан. Од тада је невиђени хаос у нашој служби.“

 

С ким то министри разговарају и преговарају!?

Александра Бијелића медији представљају представником таксиста. Он је председник синдиката који представља Диспечерске центре и возач је Пинк таксија, а није представник самосталних ауто такси предузетника, тј. таксиста.

Министри са њим званично разговарају и преговарају као са представником таксиста. Годинама решавају проблеме тако што их не уклањају и успешно их чине још већим. Очигледно да некима, сигурно не возачима, одговара намерно одржавање хаоса. Између осталог, труде се да доведу на Србско тржиште Убер и Цар:Го. Камеа нико не спомиње. А имају разлог да га не помињу.

За причу о Камеу која ће уследити, важно је знати да се Александар Бијелић појавио са адвокатом Камеа на састанку радне групе Министарства саобраћаја која ради на изради новог закона о друмском и такси превозу. Бјелић као наводни представник таксиста, кога таксисти нису изабрали, нити одобрили да то буде, треба да да легитимитет погубном закону. Крај приче је свима добро познат: „То сте хтели, ето вам, учествовали сте сами“

Александар Бијелић је раније био представник друштвеног предузећа „Жути такси“ захваљујући коме је број запошљених таксиста са 700 спао на мало више од једне стотине.

Зато не чуди порука штрајкачима Александра Бијелића: „И онда ви налазите неки разлог, који ни сами не знате да објасните да излазите на улице”.

Александар Бијелић, председник синдиката диспечерских центарала / фото: Курир

 

Снимак ТАКСИ ПРОТЕСТ 2018 БЕОГРАД – у коме се сучељавају Александар Бијелић и организатори штрајка УПТКС-а.

 

Организатори штрајка

Уговорна привредна такси комора Србије (УПТКС) је организовала протест таксиста које су подржале већина Београдских такси удружења – НАКСИС, ГОЛД, АЛФА, ЛУКС, АЛО, АУРОРА.

Подршку нису добили ни од једног синдиката.

Пријава протеста / фото: Уговорна привредна такси комора Србије

 

Шта је Убер?

Убер није такси организација и званично се максимално ограђује од поистовећивања са икаквом делатношћу услуга јавног превоза, јер би то изискивало брдо одговорности и усаглашености са многобројним правилима у неких сто држава. У стварности, Убер је класичан дивљи такси апсолутно исто организован као екипа код железничке станице.

Имајући у виду ИТ статус компаније и агресивно и бескомпромисно гурајући баш ту причу, Убер узурпира тржиште јавног превоза нешто нижим ценама од класичних такси удружења из простог разлога што као технолошка услуга не подлеже никаквој законској регулативи која се тиче услуга превоза, а обзиром да возачи нису запослени у компанији него “самостални предузетници”, компанија нема обавезу да плаћа доприносе и порезе на запослене. Даље, пошто су возачи власници возила све обавезе одржавања и осигурања падају на њих, па тако Убер, на врло једноставан начин убија конкуренцију ценама које може да приушти захваљујући потпуном изигравању закона – а док се било која држава пресабере да стане на пут томе, ови су већ издоминирали, покупили паре и могу да лобирају (или на Србском поткупљују) кога год желе или да прекрајају судске одлуке и законе и преговарају са властима са позиције брдо пара. Наравно, ово не успева тако лако, борба је тешка и крвава али су методе компаније веома агресивне и некоректне, а помаже што иза себе имају паре Голдман Сакса, Гугла и сличних, тако да лудачка одлучност да се освоји домен целокупне кинетичке енергије на свету није без основа.

Шта ово значи за нас? Значи са једне стране да ће превоз Убером бити на почетку јефтинији од превоза таксијем до одређене мере. А има и нешто што зову “сурге прицинг” што кобајаги гарантује да ће да буде “боља услуга” тако што алгоритам подиже цене – и то до 7пута! – када има пуно потражње у неком крају града, па ће онда да дође више возача, само што у пракси сви возачи дођу тамо а онда нема другде возила и ето сурге прицинга сада на другом месту и ето тако у круг и ето бизнис модела из романа Нила Стивенсона.

Извор: тарзанија.цом

 

Осим што су цареви себе оголили, шта се још крије иза Цар:го?

Начин рада је истоветан раду Убера. Власник аплокације, односно компјутерског програма и система за његово подржавање, јесте Вук Губеринић чија је фирма регистрована на адреси 71-75 Схелтон стреет, Цовент Гарден | Лондон УК.

Свуда у Европи му је забрањен рад. Код нас је регистрован као „Лимо сервис“, а не као такси.

Закључак је исти као и за Убер: класичан дивљи такси апсолутно исто организован као екипа код железничке станице. Почетне повољније цене ће довести до уништења досадашњих такси служби, а онда ће се увелико користити алгоритам са повећањем цена до онолико пута колико је то њиховим алгоритмом одређено.

 

Апликације, апликације … ко вас има?

Један таксиста је изјавио: „Власник „Наксиса“ је апликацију платио из свог џепа, увео вви-фи у сваки аутомобил, свако возило има читаче за картице, свака вожња се преко апликације и ГПС-a снима и прати (тако да и да таксиста хоће да вози около наоколо, не сме ни да помисли да тако вози јер су казне удружења такве да никоме не пада ни на крај памети да тако нешто уради…), возило можете наручити и преко Вибера, Твитера … (трошкови позива 0 дин.) … Сваки позив се аудио-видео снима и немогуће је таксисти да лаже како странка није у праву … верујте, све то кошта много, много више од једне апликације … напомињем, правила и казне су ригорозне, од избацивања из удружења до обавезне пријаве свим надлежним органима…“

 

Зашто Михајловићка и Бијелић не помињу Камео!?

Власник Камеа је сада Албанац.

Занимљиво је да Камео обезбеђује искључиво такси возила која су исте марке, истог типа аутомобила које полиција користи у земљи обављања своје делатности.

У Хрватској се само на неким порталима може прочитати да се због продаје Хрватских полицијских аутомобила Камеу, спроводи истрага у полицији, Хрватској влади и Камеу.

Из једног извора сазнајемо да у Лађевцима чека царину Камеових 250 Шкода Рапид. Полиција у Србији има исте моделе. 

Министарство унутрашњих послова је у септембру прошле године  набавило 710 нових патролних возила Шкода Рапид

Камео такси / фото: фацебок
Полицијска возила у Србији / фото: фацебок

 

И то нису једини проблеми везани за Камео.  У Камеу у Хрватској се крше људска права и прва радника.

„Забрањено нам је одмарање. Прате нас у цивилним аутима и гледају је ли нетко од нас задријемао, има ли нетко од нас неки цивилни, одјевни предмет на себи и прате да није нетко од нас понио на посао службени мобител. Све то снимају камером, а онда на плаћи имају „аргумент“ због чега су је умањили“, прича возач Такси Цаммеа.

Возачи запослени у такси служби Цаммео кажу како више не могу издржати невиђен терор који проводе њихови надређени. Преморени и понижени радници тврде како се у њиховој фирми, унаточ медијском упозорењу, проводи страшан мобинг који дословно граничи с иживљавањем:

– Наравно да не смијем рећи своје име па чак нити иницијале. Одмах бих добио отказ, јер ионако се дијеле за сваку глупост. Ја сам некоћ био подузетник са својим запосленицима па ми никад није пало на памет иживљавати се над својим људима. Овдје, у Такси Цаммеу, свако јутро у пола шест, нас се дословно постројава као у логору, а онда неки млади, искомплексирани пословођа урла на нас и прије него ли смо ишта погријешили. Грозно је слушати кад се неки младић издерава на 60-годишњаке, кад их вријеђа, кад им се уноси у лице – прича за наш портал један од возача у Такси Цамеу.

Од њега дознајемо како нитко, ама баш нитко не добије плаћу колика је у уговору, јер надређени увијек нађу разлог за скидање плаће иако су присиљени радити и по 14 сати дневно.

Извор: дневно.хр

РИЈЕКА Кад је Бог писао 10 заповиједи, изоставио је једну – »Не разболи се«. Но, сјетио је се власник Rијечке твртке Такси Цаммео Коста Миновски и радницима који би се разбољели или давао отказе, или их тјерао болесне на посао.

Штовише, написао је и обавијест у просторијама Цаммеа да ће се свакоме тко оде на боловање одузимати стимулација, плаћа свести на минималац и да ће поред тога бити – кажњени. Каква им казна слиједи није навео, но радници су то крадом сликали мобителом и доставили нашој редакцији.

Вјеродостојност фотографије потврдило нам је 25 бивших дјелатника Цаммеа који су у то вријеме били у радном односу и потужили се на бројне неправилности у раду ове твртке, а понајвише на робовласнички и понижавајући однос власника према радницима.

Извор: новилист.хр

О овој теми можете више сазнати у Запосленик Такси Цаммеа открио шокантну информацију: „Овај сам мјесец радио 324 сата (ВИДЕО)“,

„Због низа пријава и спорова, инспекторат чешља Цаммео“,

Такси Цаммео тражи отпис дуга држави од чак 70%„,

„ТАКСИ ЦАММЕО – доста је било“ 

 

Да ли таксисти имају превелике зараде!?  

Удружења су власништва газда који имају радио диспечерске центре који пружају услуге самосталним ауто такси предузетницима и за те услуге с.а.т. предузетнику узимају месечну надокнаду од 6 000-7 650,00 динара. Странка назове једно од удружења и тражи такси за одређену адресу. Тада удружење, односно диспечерски центар, помоћу радио везе  и апликације на таблету, шаље возило на дату адресу.

Таксисти су самостални ауто таксисти предузетници и тако регистровани у АПР-у. Што значи да сами себи плаћају доприносе, порезе, здравствено осигурање, пензионо осигурање, обавезно и посебно обавезно осигурање аутомобила (20% више него физичко лице), гориво, шестомесечни технички преглед аутомобила, одржавање аутомобила.

Код куповине горива, делова, одржавања аутомобила, таксисти плаћају по цени као и сви грађани, односно физичка лица којима аутомобил није средство за рад зато што самосталном ауто такси превознику аутомобил није признат као средство за рад.

У просеку Београђани дневно потроше око 300 000€ на такси услуге. Увођењем фирми са дампинг ценама, запошљени таксисти ће бити натерани да крваво раде за 25 000-30 000 динара месечно.

Зараде таксиста су веће, али ни у ком случају превелике.

 

Зашто Михајловићка и Бијелић „не знају“ које је решење свих проблема са којима се путници и таксисти свакодневно суочавају !?

Миломир Веселиновић је један од оних који је направио студију за организацију такси превоза коју је 2005. године дао на располагање граду Београду: “ Очигледно је да се неке ствари не могу договарати. То су системске ствари које полазе од тога шта је функција Јавног сервиса. И та функција не може да се приватизује, нити може било ко да се договара … Ми имамо довољно искуства и тачно се зна ко шта треба да ради – шта треба да ради законодавац, шта треба да ради локална самоуправа, шта раде таксисти, шта раде корисници, а ко све то обједињава информативно, статистички, научно, да би систем био праћен и контролисан, да би био управљив, и на крају да би био предвидљив …“

Цео разговор са Миломиром Веселиновићем можете чути у снимку који следи.

О овој теми можете читати и у КАД ПАЦОВИ КОЛО ВОДЕ (ВИДЕО)

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

КО ШТИТИ ДИРЕКТОРА ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА И КОМЕ У ВЛАДИ ПЛАЋА ДА ОСТАНЕ НА ФУНКЦИЈИ И СЛОБОДИ?

Овде је реч о припреми и извршењу тешких кривичних дела чије последице нису само огромни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *