ГОРАН КНЕЖЕВИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Рођен је 1957. у Банатском Карловцу.

Основну и средњу школу завршио је у Зрењанину, а Економски факултет у Београду.

Радну каријеру започео је у комбинату „Серво Михаљ“ у Зрењанину, где је касније постао директор предузећа СМ Турист. На том месту био је до 2000. године.

Био је члан Демократске странке, а након промена 2000. године изабран је за председника Извршног одбора Скупштине општине Зрењанин. На републичким изборима 2003. изабран је за народног посланика, а на локалним изборима 2004. и за председника општине Зрењанин. Четири године касније поново је изабран за челног човека града, али тада као градоначелник. Добитник је награде “Градоначелник с визијом”, као најбољи лидер локалне самоуправе у Србији за 2007. годину. Октобра 2008. ухапшен је у акцији против чланова “грађевинске мафије” због сумње да је злоупотребио службени положај, примао и давао мито. У притвору је био 13 месеци, а након тога пуштен је да се брани са слободе. У међувремену, априла 2009, смењен је са функције градоначелника.

Почетком 2010. приступио је Српској напредној странци.

У јулу 2012. године у новој Влади Србије постао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде. Када је у фебруару 2013. године објављена информација да је у млеку неких хрватских произвођача пронађен већи ниво афлатоксина од дозвољеног, Министарство пољопривреде, на чијем челу је био Кнежевић, после почетног негирања, признало је да је то случај и са млеком у Србији. Кнежевић је тада донео одлуку да се промени Правилник о дозвољеној количини афлатоксина у млеку са 0,05 микрограма по килограму на 0,5. Након тога тадашњи први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио да ће дозвољени ниво бити враћен у року од 15 дана, што се није десило. Кнежевић је смењен са места министра у процесу реконструкције Владе у августу 2013.

Члан је одбора директора НИС-а, као заступник мањинског власника – Републике Србије.

Седамдесетих се професионално бавио кошарком и играо је у зрењанинском Пролетеру, Војводини из Новог Сада и београдском Партизану, са којим је у сезони 1978/79. освојио првенство Југославије, Куп Југославије и европски Куп Радивоја Кораћа. Био је председник Кошаркашког савеза Србије и Црне Горе у периоду 2005-2006.

Био је потпредседник странке и председник Градског одбора Српске напредне странке Зрењанин. Од 28. маја 2016. године није потпредседник странке, а тада је на Скупштини СНС изабран за члана Председништва.

Почетком августа 2016. изабран је за министра привреде.

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

Upozorenje RHMZ: Stiže sneg, cela Srbija pod “alarmima”

Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog snega na području Srbije, a početak snežnih padavina se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *