Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / УМРО ЈЕ ФИДЕЛ КАСТРО – ОТИШАО ЈЕ ВЕЛИКАН И СИМБОЛ ЈЕДНОГ РАЗДОБЉА

УМРО ЈЕ ФИДЕЛ КАСТРО – ОТИШАО ЈЕ ВЕЛИКАН И СИМБОЛ ЈЕДНОГ РАЗДОБЉА

Kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro (90), preminuo je u petak uveče u 22.29 sati po kubanskom vremenu, potvrdio je predsednik Kube Raul Kastro. U toku dana, u skladu sa njegovom željom, Kastro bi trebalo da bude kremiran.

rxlktkqturbxy82oddhmgrhyzg5mjiyngm4zdhhmgm3yjnlnzqymzazys5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

15. 06 – Tramp: Fidel Kastro je mrtav!

U moru svetskih zvaničnika i javnih ličnosti koji su se, svako na svoj način, oglasili povodom smrti Fidela Kastra, među poslednjima oglasio se i Donald Tramp. Novoizabrani predsednik SAD, kao što se to moglo očekivati od njega oglasio se na Tviteru, gde je jednostavno napisao: „Fidel Kastro je mrtav!“

Tramp nikome zvanično nije uputio saučešće, a njegova poruka zvuči kao da je novi predsednik SAD tek pre desetak minuta saznao vest koju je još sinoć potvrdio predsednik Kube Raul Kasto, u šta je teško poverovati s obzirom da je Kastrova smrt glavna vest svih svetskih medija.

14.31 – Papa Franja: Tužne vesti

Papa Franja nazvao je danas „tužnim vestima“ informaciju o smrti kubanskog revolucionarnog vodje Fidela Kastra, kazavši da tuguje i moli se za upokojenje Kastra. Poglavar Rimokatoličke crkve je saučešće u poruci na španskom jeziku uputio Fidelovom bratu Raulu, predsedniku Kube, prenosi Rojters. „Izražavam Vam moje osećanje tuge“, dodao je on.

Fidel Kastro, koji se izjašnjavao kao ateista, kršten je kao katolik i obrazovan u školi koju su vodili jezuiti, čiji je član i sam papa Franja.

14.00 – Šta se krilo iza „mržnje“ Kastra i Tita?

bkzktkqturbxy9hmzfjmjcymja0mmizyzixndm5odzmmmy0njcxythjnc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Iako su se u načelu poštovali, Tito i Kastro su ipak imali međusobne nesuglasice. Kastro je predsedniku Jugoslavije zamerao na raskošnom stilu života, a Tito se nikada nije odrekao svog stila života. Ipak, da li je zaista u pitanju bile zamerke i nesuglasice, ili su dve vođe odigrale sjajnu ulogu zarad viših političkih ciljeva? Odgovor pročitajte OVDE.

13.17 – Kongresmenka kubanskog porekla: Tiranin je mrtav

Američka republikanska kongresmenka kubanskog porekla Ileana Ros-Lehtinen je povodom vesti o smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra u saopštenju navela da je „tiranin mrtav“.

„Zora novog početka može da svane nad poslednjim preostalim komunističkim bastionom u zapadnoj hemisferi“, napisala je Ros -Lehtinen, prenosi Rojters.

13.12 – Dojče vele: Kastro: Heroj ili diktator?

Dugogodišnji šef kubanske države je preminuo, a iza sebe ostavlja sporno nasleđe, piše Dojče vele. Za neke je bio heroj, a za neke diktator. Opširnije pročitajte OVDE.

12. 49 – Si Đinping: Kastro će živeti zauvek

Predsednik Kine Si Djinping rekao je danas da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živeti zauvek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja.

„Kastro će živeti zauvek. Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga“, rekao je Si u poruci koju je pročitao na početku noćnih vesti na glavnom državnom tv kanalu.

12. 35 – Srpski političari: Hasta siempre, komadante

Povodom smrti Fidela Kastra, poglasili su se i srpski političari. Ministar rada Aleksandar Vulin u telegramu saučešća napisao je da je otišao je poslednji veliki vođa 20 veka i veliki prijatelj Srbije, a telegram je završio rečeima „Hasta siempre komadante“. I direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju oprostio se od kubanskog lidera.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u telegramu saučešća predsedniku Narodne skupštine Kube Huanu Estebanu Lasu Hernandesu napsala je da je „duboko uverena da njegovo nepokolebljivo zalaganje za ostvarenje slobodarske vizije i odbranu suvereniteta Kube predstavlja ne samo nasleđe njegovog naroda, već i živu inspiraciju za ljude širom sveta“.

12.23 – U Havani oplakuju, u Majamiju slave

Kubanska državna televizija danas emituje specijalni program o životu preminulog bivšeg lidera, a stanovnicima Havane harizmatični revolucionarni vodja već nedostaje i za mnoge je vest o njegovoj smrti bolan udarac.

S druge strane, pola sata nakon što su kubanske vlasti zvanično saopštile da je Kastro preminuo, nastalo je opšte veselje u naselju „Mala Havana“ u Majamiju, gde žive mnogi Kubanci koji su tamo pobegli od komunističke vladavine. Opširnije o slavlju u Majamiju, pročitajte OVDE.

12.12 – Američki mediji: „Umro je čovek koji je isfrustirao 11 američkih predsednika“

„Njujork tajms“ Kastra opisuje kao čoveka koji je „isfrustirao 11 američkih predsednika i nakratko gurnuo svet do ivice nuklearnog rata“ i kao „veliku medjunarodnu figuru čiji je značaj u 20. veku znatno prevazišao ono što se moglo očekivati od šefa male ostrvske države sa 11 miliona stanovnika“.

„Vašington post“ piše o Kastru kao o „duhovnom svetioniku za svetsku krajnju levicu“ i navodi da „iako ga je volelo mnoštvo sledbenika, kritičari ga vide kao respresivnog lidera koji je Kubu praktično pretvorio u gulag“.

„Kastro je svoje prkošenje zapadnom kapitalizmu nosio kao počasnu značku, održavajući komunizam živim u zapadnoj hemisferi dve decenije nakon kraha Sovjetskog Saveza“, zaključuje „Los Andjeles tajms“.

11.52 – Kuba proglasila devetodnevnu žalost, sahrana 4. decembra

Kubanske vlasti proglasile su danas devetodnevnu žalost i saopštile da će Kastrovi ostaci biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočnom gradu Santijago de Kuba.

„Od 26. novembra do 4. decembra, javne aktivnosti i svečanosti će biti obustavljene, a nacionalna zastava će biti spuštena na pola koplja na javnim zgradama i vojnim objektima“, saopštile su kubanske vlasti. Kastrovi posmrtni ostaci će biti sahranjeni posle četvorodnevne procesije kroz zemlju, dodaje se u saopštenju.

11. 32 – Kastrove reči koje svet pamti

Fidel Kastro bio je neverovatno nadahnut govornik. Kubanski lider u svojim višesatnim govorima kritikovao je kapitalizam („Oni pričaju o propasti socijalizma, ali gde vide uspeh kapitalizma u Africi, Aziji i Latinskoj Americi?“), govorio o revoluciji, ali i o običnim ljudima. Kastro je tvrdio da „čovek ne oblikuje sudbinu, sudbina proizvede čoveka za sat vremena“. Koje još Kastrove reči, Kubanci, ali i ostatak sveta pamti, pročitajte OVDE.

11. 08 – Putin: Kastro je „simbol jednog razdoblja“

opdktkqturbxy81ymzhowizowiwmdi4yjqznti0mtc1ntywndnjnje2mc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra nazvavši ga „simbolom jednog razdoblja“ i „iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije“, saopštio je Kremlj, javlja AFP.

„Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji sveta“, napisao je Putin u telegramu kubanskom predsedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru. Još reakcija iz Rusije pročitajte OVDE.

11. 01 – Svetski lideri uputili izraze saučešća

Svetski lideri i zvaničnici su izrazili svoje saučešće povodom smrti Fidela Kastra, bivšeg predsednika Kube i vođe kubanske revolucije. Francuski predsednik Fransoa Oland nekoliko sati posle objavljivanja vesti o smrti kubanskog lidera izjavio je da je „Fidel Kastro bio oličenje kubanske revolucije, u nadi koju je ona probudila i u razočarenjima koje je izazvala“.

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *